(VIDEO) 16. studenoga Svjetski dan sjećanja na žrtve trgovine ljudima – užasi trgovanja djecom, ženama i migrantima…

foto: FAH

Danas obilježavamo Svjetski dan sjećanja na žrtve trgovine ljudima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvije najčešće vrste trgovine ljudima seksualna i radna eksploatacija, sve u svrhu profita.

 

Najčešće žrtve trgovanja ljudima su žene i to u svrhu seksualne eksploatacije. Mnoge žene često bivaju prevarene od svojih obitelji i poznanika te su primorane suočiti se s moralnom osudom okoline i sramom. Nadalje, u zadnje vrijeme sve više djeca i adolescenti postaju glavne mete trgovaca ljudima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Glavni uzroci trgovine ljudima

Djeca su često žrtve nasilnih posvojitelja, izrabljivana na više načina: kao posluga u domaćinstvima, u pornografiji i prostituciji, u tvornicama i na plantažama kao jeftina ili besplatna radna snaga, na ulicama za distribuciju droge ili radi prošenja, poslani u rat kao ratnici, trgovina organima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ni muškarci nisu pošteđeni.

Muškarci sve više postaju žrtve seksualnog iskorištavanja, kao jeftina radna snaga u građevinskim tvrtkama i plantažama, u kriminalnim skupinama za preprodaju oružja i droge te za kriminalna djela. Dvije najčešće vrste trgovine ljudima seksualna i radna eksploatacija, sve u svrhu profita.

Glavni uzroci trgovine ljudima su diskriminacija (spolna, rasna, na tržištu rada, vjerska), siromaštvo (osobito kod žena), nezaposlenost, nasilje (fizičko, psihičko, seksualno, ekonomsko i institucionalno), zlostavljanje i alkoholizam. Ostali uzročnici su ekonomska i socijalna nejednakost, sukobi i ratovi, kriminal i korupcija, prisutnost vojske i oružanih snaga, slabi pravni sustavi, smanjenje značenja međunarodnih granica, klimatske promjene i prirodne katastrofe, velika potražnja za jeftinom radnom snagom te velika potražnja u području prostitucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Migranti – meta trgovine ljudima

Proces trgovine ljudima najčešće započinje s migrantima. Trgovci pružaju usluge koje „pouspješuju“ migraciju, nudeći razna obećanja. Vrlo često migranti, a osobito žene i djeca, postaju žrtve kriminalnih i nasilnih skupina. Često nakon što žrtve prijeđu granicu, trgovci se uključuju u ilegalne i kriminalne aktivnosti, no iako vrše kontrolu nad žrtvama, prijevara je često teško prepoznatljiva pa žrtva ni ne primijeti što joj se događa.

Samo 1-2% žrtava se spasi iz lanca trgovine ljudima.

U Republici Hrvatskoj najviše je zastupljeno seksualno iskorištavanje žena, a u porastu je i radno iskorištavanje ponajviše muškaraca te djece koja prose. Nadalje, u zadnjih 10 godina u RH bilo je više od 100 osoba žrtava trgovanja ljudima, a taj broj sve više raste. Štoviše, problemi u RH tiču se vrlo malog broja procesuiranih počinitelja ovog kaznenog djela i identificiranje žrtava te sekundarne viktimizacije žrtava. S druge strane u RH je postignut napor u borbi protiv trgovanja ljudima edukacijom relevantog osoblja, ratifikacijom i potpisivanjem ključnih dokumenata te raznim inicijativama.

 

 

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.