18. ožujka 1990. Boston – najveća krađa umjetnina u povijesti

Prazni okviri u muzeju Isabella Stewart Gardner, foto: wikipedia.org

Lopovi su iz muzeja iznijeli 14 umjetničkih djela. Uzeli su tri Rembrandta, pet Degasa i jednog Vermeera (jedno od samo 34 sačuvana Vermeerova djela na svijetu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1990. godine ukradene su umjetnine čija se vrijednost procjenjuje na iznos i do 500 milijuna dolara. Dogodilo se to u Muzeju Isabelle Stewart Gardner u američkom gradu Bostonu, u ranim jutarnjim satima. U to su vrijeme, naime, dvojica kradljivaca preobučena u policajce došla na vrata muzeja i tražila od čuvara da ih pusti unutra, rekavši mu da su dobili hitan poziv u pomoć iz muzeja.

Stražar ih je pustio, a kad su ušli rekli su mu da su ga prepoznali kao sumnjivca i naredili mu da dođe ispred stola. Na taj način udaljili su ga od jedinog mjesta gdje je mogao pritisnuti alarm. Zatim su mu naredili da pozove drugog čuvara. Obojicu su ih vezali lisicama i zatvorili u podrum zalijepivši im usta ljepljivom trakom.

Iz muzeja su iznijeli 14 umjetničkih djela. Uzeli su 3 Rembrandta, 5 Degasa i jednog Vermeera (jedno od samo 34 sačuvana Vermeerova djela na svijetu). Do danas djela nisu pronađena. Nudi se nagrada od 5 milijuna dolara onome tko da informaciju koja bi dovela do povrata ukradenih djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.