Opasnost od infekcija u morskom plićaku

Thinkstock

Čak i relativno čista morska voda u plićaku vrlo vjerojatno sadrži brojne mikrobe koji povećavaju opasnost od razvoja crijevnih infekcija i trbobolje, infekcija uha i dijareje, osobito kod male djece i osoba s oslabljenim imunitetom, pokazali su rezultati više od 40 ranije provedenih studija.

Znanstvenici su razmotrili podatke o učestalosti spomenutih bolesti među kupačima i onih koji su za to vrijeme boravili na plaži.

Ustanovili su da je među plivačima bilo 86 posto onih koji su ‘pokupili’ neku od infekcija.

“Provedena su brojna istraživanja čiji je cilj bio pronaći vezu između kupanja u moru i raznih simptoma bolesti, najčešće zaraznih”, kazala je glavna autorica studije Anne Leonard iz Europskoga centra za očuvanje okoliša i ljudsko zdravlje koja djeluje pri medicinskom fakultetu Exeter u britanskom Truru.

Dr. Leonard kaže da se najčešće radilo o gastrointestinalnim tegobama poput povraćanja i proljeva.

S kolegama je analizirala postojeće podatke prikupljene u posljednjih 60 godina u razvijenim zapadnim zemljama s visokim osobnih dohotkom poput Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Australije.

Dr. Leonard kaže kako je uvriježeno mišljenje da je opasnost od zaraze na plažama tih zemalja minimalna, zbog standarda o održavanju mora čistim u tim područjima te da se, zbog višega životnog standarda nego u zemljama s nižim prihodom poštuju pravila.

“Kvaliteta vode testirana u morskoj vodi za vrijeme održavanja Olimpijskih igara u Riju de Janeiru otkrila je puno višu razinu patogena i bakterija nego na plažama Sjedinjenih Država”, rekao je Ben Arnold, znanstvenik s kalifornijskog Berkeleya.

“Manje razvijene zemlje obično imaju manje rigorozne regulatorne smjernice i lošiju kanalizacijsku infrastrukturu pa zdravstveni rizik od plivanja u priobalnom području može biti puno viši nego u razvijenijim zemljama”, podsjeća Arnold.

U tom bi slučaju posebno oprezne trebale biti osobe oslabljenoga imunosnog sustava i djeca, jer njihov imunosni sustav nije u potpunosti razvijen.

Usto djeca do četiri godine provode više vremena u moru i češće gutaju morsku vodu od odraslih, što ih izlaže potencijalnoj zarazi.

Britanski znanstvenici plivačima ne preporučuju plivanje u moru nakon velikih oluja i obilnih padalina kada je vjerojatnost za zarazu i obolijevanje od nekih akutnih bolesti puno viša zbog lošije kvalitete vode.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu International Journal of Epidemiolgy.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs