18. siječnja 1871. Pariz – što je bio njemački Drugi Reich (Zweites Reich)?

Foto: Bismarck Museum, commons.wikimedia.org

Na današnji je dan 1871. u Dvorani ogledala u francuskom dvorcu Versailles pokraj Pariza proglašeno Njemačko Carstvo.
Izraz Drugi Reich (Zweites Reich) ponekad i najbolje označava ovaj period njemačke države. Izraz je uveo Arthur Moeller van den Bruck prije stotinjak godina. Zaključio je da je Sveto Rimsko Carstvo njemačkog naroda iz srednjeg vijeka bio Prvi Reich, dok je Njemačko Carstvo bilo Drugi Reich. Tom logikom je i nastao izraz Treći Reich koji se danas upotrebljava za Njemačku tijekom Hitlerove vladavine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačko Carstvo (njem. Deutsches Reich) bio je naziv za njemačku državu u vremenu od 1871. do kraja Prvog svjetskog rata 1918. godine. Službeno ime države u to doba, Deutsches Reich (Njemački Reich), koristilo se sve do 1943. i ne označava striktno period carske vladavine.

Na današnji je dan 1871. u Dvorani ogledala u francuskom dvorcu Versailles pokraj Pariza proglašeno Njemačko Carstvo. Prvim carem proglasio se Vilim I. (Wilhelm I.), dotadašnji pruski kralj iz dinastije Hohenzollern. To proglašenje omogućile su pobjede pruske vojske u Francusko-pruskom ratu iste godine. Naime, francuski car Napoleon III. predstavljao je posljednju prepreku ujedinjenju Njemačke i proglašenju carstva, pa su ti ciljevi mogli biti ostvareni tek kad je Napoleon III. poražen i zarobljen u sudbonosnoj bitci kod Sedana.

Novo je carstvo nastalo ujedinjenjem čak 27 dotadašnjih država, od kojih su četiri bile kraljevine (Pruska, Bavarska, Saska i Württemberg). Pobijedivši u ratu s Francuskom, novostvoreno je Carstvo priključilo još i pokrajine Alsace i Lorraine i postalo je jedna od najvećih svjetskih velesila. Nijemcima koji su osvojili sjeverni dio Francuske, činilo se prikladnim proglasiti osnivanje Njemačkog Carstva upravo u raskošnom dvorcu Versailles, nekadašnjem sjedištu francuskih vladara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.