18. siječnja sveti Romedije – pustinjak iz Tirola

Foto: sveci.net

Sveti Romedije (Romedius, Romedio, Remedius, Remegius), tirolski pustinjak, živio je u IV. i V. stoljeću. Bio je sin tirolskih grofova iz Thaura, u dolini rijeke Inn, blizu Innsbrucka. Već kao plemić živio je kreposno i pobožno. Na svojem dvoru držao je svećenika koji mu je čitao Sveto pismo i životopise svetaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jednog dana Romedije je čuo i ove Kristove riječi: „Ako zbilja želiš biti savršen, idi, prodaj što imaš i podaj novac siromasima, pa ćeš imati blago na nebesima! Onda dođi i slijedi me!” (Mt 19,21). Te su ga se riječi zaista dojmile i on ih je odlučio provesti u djelo. Svoj dvorac pretvorio je u samostansko naselje, a onda se uputio na hodočašće.

Želio je posjetiti Isusovu zemaljsku domovinu Palestinu. Na svim svojim putovanjima nikada ne bi prošao kraj neke crkve, a da ne bi u nju svratio i pozdravio Spasitelja, prisutnoga u Euharistiji. Nakon povratka iz Palestine pošao je sa svojim pratiteljima u Rim, središte kršćanstva. Posjetili su grobove apostolskih prvaka Petra i Pavla i brojnih svetih mučenika.

U Rimu su zamolili papu, kao Kristovog namjesnika na zemlji, za blagoslov i odobrenje da provode život kao pustinjaci. Papa im je uslišao molbu, vratili su se u svoj zavičaj i nastanili se u današnjem Trentinu/Južnom Tirolu, u dolini Nonsberg. Tamo je sveti Romedije desetljećima provodio pustinjački život, ispunjen molitvama i pokorničkim vježbama. Ljudi iz okolice dolazili su i tražili od njega pomoć u bolestima i nevoljama, a pripisuju mu se mnoga čudesa i ozdravljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.