18. srpnja 1968. Intel – kako je osnovan procesorski div?

Foto: Raimond Spekking / CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org

Na današnji dan 1968. u gradu Mountain View u Silicijskoj dolini tri čovjeka osnovala su Intel, jednu od prvih tvrtki za proizvodnju procesora. Tijekom 1980-ih i 1990-tih, u doba najvećeg rasta, dionice su mu porasle za 2400 %, pa je Intel postao jedna od najvrjednijih kompanija na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je sjedište Intela u Santa Clari u Silicijskoj Dolini, ima preko 100.000 zaposlenih i drži oko 79% svjetskog tržišta mikroprocesora za PC. 

Na današnji dan 1968. nastala je jedna od najvažnijih kompanija u povijesti računalne industrije. U gradu Mountain View, 50-ak kilometara južno od San Francisca, tri čovjeka osnovala su Intel, jednu od prvih tvrtki za proizvodnju procesora. Grad Mountain View nalazi se na području koje se danas naziva Silicijskom Dolinom zbog velike koncentracije tvrtki koje se bave poluvodičkim tehnologijama.

U samom Mountain Viewu danas je sjedište Googlea, Symanteca, LinkedIna i Mozille, dok u ostalim gradovima Silicijske Doline imaju sjedište Apple (u Cupertinu), eBay (u San Joseu), Cisco (isto u San Joseu), Hewlett-Packard (u Palo Altu), Nvidia (u Santa Clari) i Oracle (u Redwoodu).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Intel su osnovala tri čovjeka: Gordon Moore (poznat po famoznom Mooreovom zakonu o rastu performansi čipova), Robert Noyce (jedan od izumitelja mikroprocesora) i Arthur Rock (menadžer i ulagač).

Zanimljivo je da su elektroničari Moore i Noyce htjeli tvrtku isprva nazvati “Moore Noyce”, ali to bi ime bilo smiješno jer podsjeća na frazu “more noise” (engl. više šuma), a šum je u elektronici nepoželjna pojava.

Zato su isprva koristili ime “NM Electronics”, ali su nakon manje od godinu dana promijenili to u INTEL (kratica za INTegrated ELectronics). Sljedeći čovjek kojeg su zaposlili bio je Andrew Grove, mađarski Židov rođen pod imenom András István Gróf, koji je vodio Intel tijekom 1980-ih i 1990-ih, u doba najvećeg rasta, kad su dionice porasle za 2400 % i kad je Intel postao jedna od najvrjednijih kompanija na svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je sjedište Intela u Santa Clari u Silicijskoj Dolini, ima preko 100.000 zaposlenih i drži velik udio na svjetskom tržištu mikroprocesora za PC.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.