18. studenoga 1898. rođen Antun Branko Šimić – pjesnička duša kršne Hercegovine

Na današnji dan 18. studenoga 1898. rođen je u Drinovcima, Hercegovina hrvatski pjesnik Antun Branko Šimić. Osnovnu školu završio je u Drinovcima, a gimnaziju polazi u Širokom brijegu, Mostaru, Vinkovcima i Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je prvenstveno pjesnik, a zatim esejist, prevoditelj i kritičar. Pisati je počeo već kao 14-godišnji dječak, dok je njegova matoševska faza trajala je od 14. do 17. godine života kada je pisao pejzažnu liriku.

Prvu pjesmu Zimska pjesma objavljuje još kao 15-godišnjak u Vinkovcima 1913. u časopisu Luč. Godine 1915. seli u Zagreb i do kraja svog kratkog života bavi se isključivo književnošću i pisanjem. Godine 1920. izdaje znamenitu zbirku pjesama Preobraženja.

Umire u 27. godini života od tuberkuloze, što je bio kraj njegovog kratkog, ali vrlo plodnog stvaralačkog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na A.B. Šimića uvelike su utjecali njemački ekspresionizam i A.G. Matoš. Njegovu poeziju obilježavaju sjetni, otmjeni, dekadentni ugođaji, krajolici odvojeni od svakodnevice, prigušene boje i nijanse, tiha i blagozvučna akustika, težnja za savršenstvom forme i bijeg od banalnosti svakodnevnog života.

Uz Miroslava Krležu i Tina Ujevića, Antun Branko Šimić je najistaknutiji pisac (pjesnik) hrvatskog modernizma.

Šimićeva knjiga pjesama Preobraženja, Zagreb, 1920. naziva se kamenom temeljcem modernog hrvatskog pjesništva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.