19. listopada 732. Tours – najvažnija bitka kojom je spriječeno muslimansko osvajanje Europe

Na današnji dan 19. listopada 732. odigrala se bitka kod Toursa u kojoj je spriječen prodor Arapa i islama u samo srce Europe. Arapi su već osvojili, uz velike dijelove Afrike i Azije, i cijeli Pirinejski poluotok odakle su počeli juriš za osvajanje Europe. Kršćanska vojska, iako bitno malobrojnija, porazila je Arape i tako je „stari kontinet“ ostao zauvijek – kršćanski.

Velika bitka kod Toursa odigrala se u listopadu 732. negdje između gradova Tours i Poitiers. Ponekad se koristi i naziv bitka kod Poitiersa, no prvi naziv je češći budući da se kod Poitiersa vodila još jedna bitka između Francuza i Engleza u stogodišnjem ratu. Karlo je raspolagao vojskom od 15-30 tisuća pješaka dok je muslimanska vojska, koju je vodio emir Abd er Rahman, brojila 60-80 tisuća konjanika.

Muslimanska teško oklopljena konjica smatrana je do tada gotovo nepobjedivom, a bila je i brojčano nadmoćna nad franačkom vojskom. Karlo je vodio obrambenu borbu, stvorivši sa svojim ljudima kvadratnu formaciju koja se uspjela oduprijeti konjaničkim naletima. U borbi je ubijen muslimanski vođa, što je izazvalo neslaganje među preživjelim generalima, te uzrokovalo težak poraz i povlačenje. Ishod borbe zaustavio je muslimanska osvajanja u zapadnoj Europi, a u sljedeće dvije generacije muslimani su protjerani preko Pirineja.

Iz područja današnje Španjolske i Portugala u Afriku muslimani su potjerani u križarskim ratovima.
Bitka kod Toursa generalno je prihvaćena u svjetskoj povijesti kao jedna od najvažnijih bitaka svih vremena, njena makropovijesna vrijednost leži u tome što je Karlo Martel, uistinu bez pretjerivanja, spasio europsku rimsko-grčku kulturu i osigurao opstanak kršćanstva kao dominantne europske religije koja će donijeti procvat Europi do današnjih dana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Bender235