19. listopada 732. Tours – najvažnija bitka kojom je spriječeno muslimansko osvajanje Europe

Na današnji dan 19. listopada 732. odigrala se bitka kod Toursa u kojoj je spriječen prodor Arapa i islama u samo srce Europe. Arapi su već osvojili, uz velike dijelove Afrike i Azije, i cijeli Pirinejski poluotok odakle su počeli juriš za osvajanje Europe. Kršćanska vojska, iako bitno malobrojnija, porazila je Arape i tako je „stari kontinet“ ostao zauvijek – kršćanski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika bitka kod Toursa odigrala se u listopadu 732. negdje između gradova Tours i Poitiers. Ponekad se koristi i naziv bitka kod Poitiersa, no prvi naziv je češći budući da se kod Poitiersa vodila još jedna bitka između Francuza i Engleza u stogodišnjem ratu. Karlo je raspolagao vojskom od 15-30 tisuća pješaka dok je muslimanska vojska, koju je vodio emir Abd er Rahman, brojila 60-80 tisuća konjanika.

Muslimanska teško oklopljena konjica smatrana je do tada gotovo nepobjedivom, a bila je i brojčano nadmoćna nad franačkom vojskom. Karlo je vodio obrambenu borbu, stvorivši sa svojim ljudima kvadratnu formaciju koja se uspjela oduprijeti konjaničkim naletima. U borbi je ubijen muslimanski vođa, što je izazvalo neslaganje među preživjelim generalima, te uzrokovalo težak poraz i povlačenje. Ishod borbe zaustavio je muslimanska osvajanja u zapadnoj Europi, a u sljedeće dvije generacije muslimani su protjerani preko Pirineja.

Iz područja današnje Španjolske i Portugala u Afriku muslimani su potjerani u križarskim ratovima.
Bitka kod Toursa generalno je prihvaćena u svjetskoj povijesti kao jedna od najvažnijih bitaka svih vremena, njena makropovijesna vrijednost leži u tome što je Karlo Martel, uistinu bez pretjerivanja, spasio europsku rimsko-grčku kulturu i osigurao opstanak kršćanstva kao dominantne europske religije koja će donijeti procvat Europi do današnjih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.