19. veljače sveti Konrad iz Paiacenze – “uzor pravednog i pobožnog života”

Foto: www.wikimedia commons.org

„Uzor pravednog i pobožnog života” (Zborna na misi), Konrad Confalonieri započeo je u Piacenzi 1290. godine, ali, njegov pravi kršćanski život, zbog kojega je i dobio spomenuti naslov, započeo je nakon 1313. godine. Te je godine, naime, za vrijeme lova Konrad zapovjedio neka se zapali vatra kako bi se divljač istjerala iz svojih legla. Plamen, koji se raširio više od očekivanja, progutao je i žitno polje i gospodarske kuće, zbog čega su vlasnici tražili naknadu. Upravitelj Piacenze osudi na smrt nevina čovjeka koji se slučajno našao na mjestu nesreće. Konrad je tada priznao kako je on krivac i kako je spreman nadoknaditi štetu.

S pravom Ulazna pjesma primjenjuje na njega riječi Malahije proroka: „Zakon istine bijaše u njegovim ustima.” Konrad je, nakon toga, kao pokornik ušao u Treći red svetog Franje, a žena mu Eufrozina u klarise. Svoj duhovni lik izgrađivao je Konrad siromašnim pustanjačkim životom i hodočašćima. Umro je 19. ve­ljače 1351. Njegovo štovanje odobreno je za biskupiju u Sirakuzi 1515. go­dine, a za cijelu Siciliju 1544.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr