20. svibnja 1956. – na atol Bikini bačena prva termonuklearna bomba

Foto: commons.wikimedia.org

Bomba bačena na današnji dan imala je snagu od čak 3.8 megatona (bila je oko 245 puta jača od one bačene na Hirošimu!). Po tom atolu Bikini ime je na zanimljiv način dobio i kupaći kostim “bikini”. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kupaći kostim “bikini” ime je dobio po atolu Bikini u Tihom oceanu, jednoj od najvažnijih američkih lokacija za nuklearno testiranje. Izumitelj bikinija bio je Louis Réard, francuski dizajner. Ime je bikini dobio na sljedeći način: Louis Réard i njegov glavni konkurent Jacques Heim natjecali su se 1946. tko će dizajnirati najmanji kupaći kostim na svijetu. Jacques Heim je napravio maleni kostim i nazvao ga Atom, da bi naglasio da je sitan poput atoma u fizici.

Upravo u to doba Amerikanci su po prvi put testirali nuklearnu bombu na atolu Bikini. Bila je to prva eksplodirana bomba nakon Hirošime i Nagasakija. Louis Réard napravio je još manji kostim od konkurentskog Atoma i nazvao ga Bikini, tvrdeći da je to “cijepanje atoma” (termin iz fizike koji opisuje proces koji se događa pri eksploziji atomske bombe). Naziv bikini ubrzo je postao vrlo popularan, između ostalog zbog nuklearnih pokusa koji su bili u naslovnicama novina. Atol Bikini morao je zbog nuklearnih pokusa biti evakuiran od tamošnjeg stanovništva (preseljeno je na drugi otok).

Termonuklearne (hidrogenske) bombe višestruko su jače od običnih nuklearnih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.