20. travnja 1923. rođena majka Angelica – osnivačica najveće katoličke TV-mreže

Majka Angelica pokrenula je najveću svjetsku katoličku televizijsku mrežu – EWTN (Eternal Word Television Network).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dapače, EWTN je navodno i najveća svjetska vjerska medijska mreža.

Hrvatska je nedavno dobila katoličku Laudato TV.

Na današnji dan 1923. rođena je Rita Antoinette Rizzo, katolička redovnica koja je kasnije uzela ime Angelica, pa je većinom poznata kao majka Angelica. Znamenita je po tome što je pokrenula najveću svjetsku katoličku televizijsku mrežu – EWTN (Eternal Word Television Network). Dapače, EWTN je navodno i najveća svjetska vjerska medijska mreža.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka Angelica rođena je u SAD-u, od roditelja talijanskog podrijetla, što je očigledno i iz njenog rođenog prezimena Rizzo. Provela je djetinjstvo u siromaštvu u vrijeme Velike depresije. U dobi od 21 godinu ušla je u Red klarisa, točnije njihov ogranak u SAD-u zvan Poor Clares of Perpetual Adoration (PCPA).

Godine 1980. majka Angelica je uredila televizijski studio u garaži iza svog samostana. Na Veliku gospu (15. kolovoza) 1981. godine dobili su svoj kabelski kanal pod spomenutim imenom EWTN (Eternal Word Television Network).

Emitirali su putem satelita do kabelskih kompanija, koje su dalje prenosile program u domove. Također, gledatelji su mogli gledati program EWTN-a i pomoću vlastitih satelitskih antena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isprva su emitirali samo od 19.00 do 24.00 sata. Imali su talk-show koji je vodila majka Angelica i koji je išao uživo. Imali su i dječji kršćanski program te razne emisije producirane od katoličkih skupina. Prikazivali su molitvu krunice, ali i emisije o kuhanju pa čak i neke vesterne.

EWTN počeo je od 1985. emitirati 12 sati dnevno, a od 1987. puna 24 sata dnevno.

Od 1991. svaki su dan prikazivali prijenos mise. Majka Angelica nažalost je 2001. godine doživjela moždani udar. Danas više nije nastupala redovito na televiziji. Od pape je dobila odlikovanje “Pro Ecclesia et Pontifice”, a nazvana je i najutjecajnijom katolkinjom u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Majka Angelica preminula je 27. 3. 2016. na sam Uskrs u 92. godini.

Nedavno je i Hrvatska dobila svoju prvu katoličku televiziju Laudato TV, koja ima veliki i pozitivan odjek u javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.