21. lipnja 1931. – rodio se Zlatko Grgić, tvorac profesora Baltazara

Svi znamo tko je profesor Baltazar. To je genijalni znanstvenik koji je pomoću svog kompliciranog stroja rješavao probleme svojih sugrađana u Baltazar gradu u svih 59 epizoda. Svojom domišljatošću i pozitivnom energijom osvojio je gledatelje bivše Jugoslavije, Italije, Nizozemske, Portugala, Irana… Crtani film snimali su od 1967. do 1971. godine u Zagreb filmu, a svaka epizoda trajala je do deset minuta. Više od 30 zemalja otkupilo je profesora Baltazara, a najpopularniji je bio u Skandinaviji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan prije 82. godine rođen je hrvatski animator Zlatko Grgić, tvorac crtića o profesoru Baltazaru. Osim Baltazara, Grgić je i koautor je filma ‘Lutka snova’, na kojem je radio nakon emigracije u Kanadu.

Za ime crtanog lika zaslužan je Pavao Štalter, a za naraciju Zlatko Crnković. Svima dobro znanu melodiju koja bi sve prikovala pred televizore neposredno prije središnjeg Dnevnika, osmislio je Tomica Simović. Role filma čuvane su u podrumima i skladištima Zagreb filma, sve do 2007. godine kada su digitalizirane u Rimu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz “Leteće medvjediće”, “Profesor Baltazar” najuspješniji je i najprepoznatljiviji projekt Zagrebačke škole crtanog filma.

Grgić bio nominiran za Oscar i Zlatnu palmu u Cannesu

Zlatko Grgić rodio se u Zagrebu 1931. Crtićima se bavio od 1951., bio je crtač, animator i redatelj. Nominiran je 1980. za Oscar u kategoriji kratkog animiranog filma “Lutka snova”, koji je producirao Bob Godfrey. S “Muzikalnim prasetom” bio je nominiran za Zlatnu palmu. Umro je 1988. u Torontu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.