21. lipnja 217. prije Krista – Hanibal pobijedio Rimljane

Foto: José Luiz Bernardes Ribeiro/wikipwdia

Zanimljiva je činjenica da je Hanibal harao po Italiji tijekom nevjerojatnih 15 godina prije nego su ga Rimljani uspjeli konačno istjerati. Zastrašujuće Hanibalovo oružje bili su ratni slonovi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan odigrala se slavna bitka kod Trazimenskog jezera u Italiji, u kojoj je kartaški vojskovođa Hanibal ostvario jednu od najvećih pobjeda nad rimskom vojskom ikada. Hanibalova se taktika u toj bitki smatra najuspjelijom vojnom zasjedom u povijesti ratovanja. Prethodne godine Hanibal je napravio spektakularni prijelaz Alpi, pri čemu je doveo kartašku vojsku iz Španjolske u Italiju, ušavši praktički u samo rimsko dvorište. Rimljani su poslali obrambenu vojsku na Kartažane. U to vrijeme Rim je bio republika, kojoj su na čelu stajala dva konzula, birana iznova svake godine. Njih dvojica bila su i vrhovni vojni zapovjednici.

Godine 217. pr. Kr. jedan od konzula bio je Gaj Flaminije Nepot, koji je krenuo s velikom silom od pet legija na Hanibala. Kao genijalni vojni strateg, Hanibal mu je na današnji dan postavio stupicu. Naime, utaborio se na obali Trazimenskog jezera (najveće jezero u Italiji južno od rijeke Po). Budući da su obale jezera bile gorovite, Hanibal je smjestio na njih potajice svoje trupe i to na mjestima gdje je znao da Rimljani moraju proći da bi došli do kartaškog tabora. Rimljani su upali u stupicu kao ovce za klanje. Naime, pet rimskih legija uputilo se obalom jezera prema kartaškom taboru.

Tada su ih s okolnih brda napali Kartažani i masakrirali ih. Poginuo je i sam konzul Gaj Flaminije Nepot i oko 15.000 Rimljana. Jedan potok uz jezero bio je tako ispunjen krvlju da je promijenio boju u crvenu. Hanibal je nakon pobjede nastavio pustošiti Italiju. Zanimljiva je činjenica da je Hanibal harao po Italiji tijekom nevjerojatnih 15 godina prije nego su ga Rimljani uspjeli konačno istjerati. Zastrašujuće Hanibalovo oružje bili su ratni slonovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.