21. studenoga 1916. umro Franjo Josip – tko je bio pretposljednji austrijski car i hrvatski kralj koji je vladao 68 godina?

Foto: commons.wikimedia.org

Careva smrt bila je prilično neočekivana s obzirom da je još prethodnog dana bio uobičajeno aktivan. Njegovo je tijelo balzamirano i sahranjeno u poznatoj Carskoj kripti ispod kapucinske crkve i samostana u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je preposljednji austrijski car i hrvatski kralj, a titulu posljednjeg nosi Karlo I. koji je vladao od 1916-1918. godine.

Na današnji dan 1916. godine umro je hrvatski kralj i austrijski car Franjo Josip, vladar čitave Austrougarske Monarhije. Umro je u visokoj dobi od 86 godina. Budući da je mlad stupio na prijestolje, sa svega 18 godina starosti, i da je tako dugo živio, njegovo je vladanje postalo jedno od najdužih u čitavoj svjetskoj povijesti. Naime vladao je gotovo punih 68 godina.

Car je tijekom svog života bio u više posjeta Hrvatskoj. Bio je u Zagrebu 1895. godine prilikom otvaranja zgrade Hrvatskog narodnog kazališta. Od svih hrvatskih gradova najviše ga se veže uz Opatiju, koju je posjećivao odsjedajući u hotelu koji se danas zove Imperial.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Car je umro u poznatoj palači Schönbrunn u Beču. Postoji sačuvano medicinsko izvješće napisano dan prije smrti koje opisuje njegovo stanje. Ujutro je imao temperaturu 38°C, a navečer 37.8°C. Imao je upalu na desnom plućnom krilu kao dodatak na kronični plućni katar. Srce mu je funkcioniralo dobro, ujednačeno je disao, a apetit mu je bio nešto smanjen.

Unatoč temperaturi, car nije ležao dan uoči smrti, nego je radio. Taj dan je primio u audijenciju vrhovnog dvorskog meštra kneza od Montenuova (jedna od najuglednijih osoba na dvoru, zanimljiv po tome što je bio unuk Marije Lujze, nekadašnje Napoleonove carice). Primio je još i nekoliko generala, te feldmaršala nadvojvodu Friedricha – koji je držao položaj vrhovnog zapovjednika Austrougarskih oružanih snaga. Bilo je to vrijeme usred Prvog svjetskog rata i ratni poslovi su, dakako, bili ključni. Radio je tog dana sve do večeri.

Na današnji dan car je iznenada umro. Bilo je to prilično neočekivano s obzirom da je još prethodnog dana bio uobičajeno aktivan (bio je i inače poznat po svojoj radnoj energiji). Carevo tijelo je balzamirano i sahranjeno u poznatoj Carskoj kripti ispod kapucinske crkve i samostana u Beču. Ta kripta može biti zanimljiv dodatak razgledavanju Beča. Može se pronaći u prospektima pod nazivom Kaisergruft ili Kapuzinergruft. U njoj se nalaze posmrtni ostaci 145 pripadnika dinastije Habsburg, uključujući 12 careva i 18 carica. Neki od sarkofaga su doista raskošno umjetnički ukrašeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.