23 godine od objave filma kojim je JNA pokušala srušiti Hrvatsku – slučaj Špegelj

Danas se navršava 23 godine od objave filma kojeg je tajnim praćenjem snimio KOS (Kontraobavještajna služba JNA). Film je prikazan na TV Beograd, a njime je trebalo kompromitirati mladu hrvatsku državu preko njenog ministra obrane generala Martina Špegelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se zapravo dogodilo?

Pred rat, na poticaj iz Srbije, pobunjeni Srbi u Hrvatskoj započeli su nerede i terorističke akcije poznate pod nazivom balvan-revolucija, kroz koje su odbacivali demokratski izabrane vlasti u Hrvatskoj. Budući da ih je podupirala JNA, Hrvatska je bila bespomoćna. Špegelj je pokrenuo kupovanje oružja na crnome tržištu, uvozeći oružje iz bivših zemalja Varšavskog pakta, prije svega prijateljske Mađarske. U konkretnom slučaju radilo se o virovitičkom kraju od kuda je bio i general Špegelj.  Uz pomoć ubačenog agenta, časnika JNA i Špegeljevog rođaka Vladimira Jagara, u kodnoj operaciji „Štit“ snimljen je autentičan, ali i dijelom montiran film kojim je trebalo kompromitirati mladu hrvatsku državu, te potaknuti pobunu Srba i opći napad JNA dokazivanjem da Hrvatska naoružava tzv. paravojne postrojbe HDZ-a. KOS je tvrdio da mjesni odbori HDZ-a naoružavaju Hrvate i stvaraju naoružane odrede

Beograd je tražio suđenje za Špegelja. Kao rezultat afere i strahujući da bi mogao pasti u ruke JNA, Špegelj se sklanja u Austriju , a Tuđman ga 2. srpnja 1991. godine smjenjuje s mjesta ministra obrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao posljedica svega bili su uhićeni čelni ljudi HDZ-a Virovitica Đuro Dečak, Antun Fabijanac i Vinko Belobrk, osuđeni na Vojnom sudu JNA u Gajevoj ulici na višegodišnje robije, ali mnogobrojni Zagrepčani ispred suda, kao i drugi Hrvati su ih ispratili po izlasku sa suđenja do Virovitice ne dopuštajući da njihovi heroji odu u zatvor koji im je pripremila tzv. narodna armija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.