23. ožujka 1998. ‘Titanic’ – film s najviše Oscara

Na današnji dan 1998. godine film „Titanic“ osvojio je rekordan broj nagrada Oscar u povijesti kinematografije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nominiran je za 14 Oscara, a osvojio je 11. Po broju osvojenih ravna su mu samo dva filma, ali obadva su imala manji ukupni broj nominacija: „Ben Hur“ (11 Oscara i 12 nominacija) i „Gospodar prstenova: Povratak kralja“ (11 Oscara i 11 nominacija).

Ljestvica s deset filmova koji su osvojili najveći broj Oscara:

“Titanic”

Tema filma je romantična priča o bogatoj djevojci i siromašnom momku, koji se susreću i zaljubljuju na “nepotopivom brodu”, dok posada broda žuri oboriti rekord u putovanju preko Atlantika. Na putu brod udara u santu leda i dolazi do velike tragedije. “Titanic” je dobio 11 Oscara, a među njima i nagradu za najbolji film, ali nije pokupio nijedan zlatni kipić za glumu. U kategoriji najboljeg scenarija nije čak bio ni nominiran.

“Ben Hur”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ben Hur” je američki povijesni film iz 1959. godine, kojeg je režirao William Wyrel. Film govori o bogatom Židovu Judi Ben Huru, kojeg je njegov rimski prijatelj Mesala poslao u roblje. Vrhunac filma je obraćenje Jude Ben Hura i prihvaćanje Isusa Krista kao očekivanog Mesije Židova. Samo zbog pojavljivanja Isusa u ovom najnagrađivanijem filmu do tada, film je dugo godina bio zabranjen za prikazivanje u Jugoslaviji!
Film je osvojio četiri “Zlatna globusa” i 11 Oscara. “Ben Hur” nije pobijedio samo u kategoriji najboljeg scenarija, a osvojio je obadva Oscara u glumačkim kategorijama.

“Povratak kralja”

“Gospodar prstenova: Povratak kralja” je treći dio fantastične filmske trilogije redatelja Petera Jacksona snimljen 2003. godine. Film je osvojio 11 Oscara i četiri Zlatna globusa, mada su neki kritičari prigovarali da borbu dobra i zla predstavlja isuviše pojednostavljeno. Režiser se u filmu oslanjao na Tolkienovu kršćansku pozadinu cijele priče o borbi dobra i zla. Film je osvojio Oscara za najbolji adaptirani scenarij, ali među 11 nominacija nije bilo onih glumačkih.

“Priča sa zapadne strane”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Priča sa zapadne strane” je jedan od najboljih filmskih mjuzikala svih vremena i pravo kinematografsko remek-djelo. Natalie Wood i Richard Beymer mladi su zaljubljeni par koji proživljava sudbinu Romea i Julije među zaraćenim bandama New Yorka. Osvojio je 10 Oscara.

“Gigi”

“Gigi” je romantična muzička komedija film snimljena 1958. godine u režiji Vincenta Minellija. Radnja se događa u Parizu na prelasku iz 19. u 20. stoljeće. Dobio je devet nominacija za Oscara i isto toliko zlatnih kipića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Posljednji kineski car”

“Posljednji kineski car” je biografski spektakl Bernarda Bertoluccija iz 1987. o Pu Yiu, posljednjem caru Kine. Puyijev život opisan je od njegovog dolaska na tron kao dječaka, pa sve do njegovog zatvaranja i političke rehabilitacije od strane kineskih komunističkih vlasti. Bio je to prvi dugometražni film kojem je kineska vlada dopustila snimanje u Zabranjenom gradu. Nominiran je u devet kategorija za Oscara i isto toliko nagrada je i osvojio.

“Engleski pacijent”

“Engleski pacijent” je ratna romantična drama iz 1996. godine koju je režirao Anthony Minghelle. Ovaj film predstavlja adaptaciju istoimenog romana Michaela Ondaatjea. Nominiran je u 12 kategorija, a dobio je devet nagrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prohujalo s vihorom”

“Prohujalo s vihorom” je slavna američka ljubavna povijesna drama iz 1939. godine koja je bazirana na istoimenom romanu Margaret Michell. Film je režirao Victor Fleming, a glavne uloge igraju Clark Gable i Vivien Leigh. Nominiran je u 13 kategorija za Oscara, a osvojio ih je osam.

Radnja se vrti oko razmažene južnjačke ljepotice Scarlett O’Hara koja odrasta tokom i nakon Američkog građanskog rata te se zaljubi u Rhetta Butlera.
Film je s vremenom postao jako slavan i hvaljen, a prilagođeno po inflaciji najkomercijalniji je film svih vremena.

“Odavde do vječnosti”

“Odavde do vječnosti” je filmska ratna drama iz 1953. godine snimljena po istoimenom romanu Jamesa Jonesa. Film je režirao Fred Zinnemann, a u glavnim ulogama su velike filmske zvijezde  Burt Lancaster, Montgomery Clift, Frank Sinatra i Ernest Borgnine. U godini emitiranja nominiran je u 13 kategorija, ali je dobio samo osam Oscara.

“Na dokovima New Yorka”

Zadnji na listi od najboljih 10. je film iz 1954. godine “Na dokovima New Yorka”, a radnja filma se vrti o mafijaškom nasilju i korupciji među lučkim radnicima. Film je režirao slavni Elija Kazan, a glavnu ulogu igra Marlon Brando. Od 12 nominacija osvojio je osam nagrada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.