23. srpnja 1906. Vladimir Prelog – dobitnik Nobelove nagrade

Bildnachweis: ETH-Bibliothek Zürich, Bildarchiv/wikimedia commons

Dana 23. srpnja 1906. u Sarajevu rodio se jedan od najvećih hrvatskih znanstvenika, kemičar i dobitnik Nobelove nagrade za radove na području organskih prirodnih spojeva i stereokemije – Vladimir Prelog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako rođen u Sarajevu, Vladimir Prelog bio je po roditeljima Zagrepčanin, čiji je otac Milan Prelog došao profesorskom službom iz rodnog Zagreba u Sarajevo. Sarajevo, i cijela BiH, je tada bilo u općem procvatu pod Austro-Ugarskom vlašću i slobodnom širenju katoličke vjere pod biskupom Stadlerom, nakon više od 400 godina turske vlasti u kojoj su katolici bili građani trećeg reda.

Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog jedini su hrvatski dobitnici Nobelove nagrade na području znanosti, obojica s područja kemije.

 „Koliki je moj doprinos znat će se najbolje za sto godina. Ja sam svoj posao napravio. Pri tome se osjećam kao čvorić u velikom tkanju.“ (Vladimir Prelog). Ovo su riječi koje je jedan od najboljih kemičara 20. stoljeća Vladimir Prelog izrekao prigodom primanja Nobelove nagrade 1975. Danas na 110. obljetnicu njegova rođenja neupitno se zna koliki je doprinos ovaj veliki Hrvat za svjetsku kemiju i znanost.

Vladimir Prelog, kralj kemije kako ga je nazvao američki kemičar Barry Sharpless, bio je posljednji u nizu “naših” nobelovaca. Cijeli život živio je i ponašao se upravo onako kako se često definirao, kao građanin svijeta. Unatoč tome, često je Hrvatsku s posebnom ljubavlju nazivao jednom od svojih domovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osnovnu školu i dio srednjoškolskoga obrazovanja proveo je u Zagrebu, a dvije godine srednje škole proveo je u Osijeku, gdje je njegovu namjeru da se bavi kemijom potaknuo tamošnji profesor kemije Ivan Kurija. Kao 15-godišnjak objavio svoj prvi znanstveni rad pod naslovom Eine Titriervorrichtung u poznatome časopisuChemiker – Zeitung.

Završio je studij kemije u Pragu, a doktorirao je u Češkoj visokoj tehničkoj školi. Nakon doktorata radio je u laboratoriju kemijske veletrgovine, a nakon toga vratio se u Zagreb, gdje je predavao organsku kemiju na Tehničkome fakultetu. Na poziv Lavoslava Ružičke odlazi u Švicarsku zbog tadašnje političke situacije. Bio je član mnogih akademija znanosti i počasni doktor mnogih sveučilišta te počasni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti od 1986.

Pomagao mladim hrvatskim znanstvenicima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao docent na zagrebačkome Tehničkom fakultetu utemeljio je Zagrebačku školu organske kemije i istraživački laboratorij u tvornici Kaštel (današnja Pliva) koja je poslije izrasla u modernu farmaceutsku tvrtku, a kasnije je u Zürichu prihvaćao mnoge hrvatske kemičare na doktorski i postdoktorski studij te im osiguravao stipendije i specijalizacije i bio im mentor. Govoreći o tome, zaključio je: „Ja to računam u ona dobra djela kada se dođe kod svetog Petra, a on pita: što ste radili? Onda ću ja to navesti kao svoje dobro djelo“.

Umro je u Zürichu, 7. siječnja 1998. godine. Njegova urna prenesena je u Zagreb i nakon komemoracije u palači HAZU svečano položena u grobnicu HAZU na Mirogoju.

Njegovo ime nose mnoge ustanove, ulice, nagrade i manifestacije. Još za njegova života, Pliva i Hrvatsko kemijsko društvo utemeljili su nagradu Vladimir Prelog koja se dodjeljuje mladim znanstvenicima za rezultate u području organske kemije. Iste godine u Zürichu je osnovano Švicarsko- hrvatsko društvo Vladimir Prelog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.