25. prosinca Božić – Isus se rodio, Riječ je Tijelom postala, a Čovjek je spašen!

Thinkstock

Evo stigao je  čudesni događaj naše povijesti, naše najveće tajne kršćanstva – Božić. Bog se rodio u liku i obliku djeteta, u tijelu čovjeka; naš Bog i naš brat. Ma kako neshvatljivo – božansko djetešce to čudo nad čudesima nama je pred očima – Bogočovjek među nama. Priznajmo, stojimo pred tajnom: ma koliko se mučili, nećemo ni shvatiti ni razjasniti veliku istinu: Bog je postao čovjek, beskrajno veliki postao je maleno dijete, Sin Božji – sin Marijin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaki čovjek, pa tako i mi, po Isusu je odabran prije stvaranja svijeta da bude svet i bez mane pred Bogom, a u ljubavi nas predodredi da postanemo njegovi sinovi  po Isusu Kristu (Ef. 1, 4-5). Ali danas, mnogi kršćani na žalost , ignoriraju tu izvanrednu činjenicu, a neki čak niti ne vjeruju u Isusovo božanstvo. Čak i među kršćanima, ima i onih koji tvrde da je Krist samo čovjek. Naime, čovjek, iako je najmudriji na ovome svijetu, ne može spasiti čovjeka od grijeha, niti dati mu vječni život.

Samo nas Isus može spasiti, jer je samo On Bog.

Iz evanđelja, apostol Ivan nam daje uvjerljiv dokaz o božanstvu Isusa. On je, zajedno s drugim apostolima ,očevidac Isusova javnog života: dijelio je s Isusom gladi, hladnoće, radosti, patnje, gledao je čuda koja je Isus izvodio, vidio je mudrost njegova učenja, posebno u njegovim javnim nastupima. Zbog toga i nama danas Božić je izvrsna prilika za pogled u nutrinu otajstva. Dublje shvaćati otajstvo Božića nas uvodi u dublje shvaćanje cjelovitosti Božje ljubavi u Isusu Kristu. Božić pred nas stavlja odluku: biti ili ne biti Božji? Zato sada razmislimo i sagledajmo malo našu svakodnevnicu. Uzmimo malo vremena za molitvu i tišinu, razmotrimo naš život i pogledajmo kakve nas loše navike obuzimaju? Što nas to priječi da zaista upoznamo živoga Boga? Koja dobra djela najlakše propuštamo? U čemu smo najmanjkaviji kad su u pitanju naše građanske dužnosti? Kakvo ozračje donosimo u svoju obitelj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovori na ova pitanja se ne daju olako i brzo. Možemo biti sigurni u jedno, a to je da se svakodnevno moramo predavati dragome Bogu i njegovoj Providnosti koja će nam biti vodilja i sigurnost iz dana u dan. I svaka osoba koja svakodnevno uranja u Božju ljubav, koja se natapa rosom odozgor, koja svoje vrijeme provodi s Njim i u Njemu može spoznati to predanje Ljubavi  koje nije samo jedan završni čin života nego je svakodnevno poniranje u nutrinu otajstva. Samo se u nutrini dobivaju spoznaje i odgovori na životna pitanja. U nutrini tog otajstva učimo se ljubiti čovjeka pored nas.

Bog se ne da nadmašiti u ljubavi i darivanju. Ali, možemo ga nasljedovati, činiti ono što On čini, naravno na naš ljudski, nesavršeni način. Neka na ovaj današnji dan, naša srca budu ispunjena dječjom radošću, ljubavlju, nadom, životom, milošću i istinom. Jer biti dijete Božje najviše je što možemo željeti, a najlakše što možemo dobiti. Treba samo pružiti ruke, i vjerom i srcem prihvatiti to djetešce Isusa rođenog u Betlehemu.

Sretan i blagoslovljen Božić!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.