25. studenoga 1991. Zločini srpske vojske – tragedije i pokolji u selima južno od Osijeka

Foto: snimka zaslona

Tragediju sela Ernestinovo kod Osijeka donosimo na današnji dan iz razloga jer se pad sela poklapa sa zločinima u Vukovaru i Ovčari, pa se malo zna o ovim junacima. Selo je branilo 100 Ernestinovčana i tridesetak policajaca do 20. studenoga 1991. godine. Otpor četnicima i JNA trajao mjesecima do pada sela na sam dan kada su Srbi orgijali i ubijali sve hrvatsko po Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pada Ernestinova, Laslovo ostaje u potpunom okruženju, pa nakon toga Antunovac, a četnici i JNA dolaze do samih južnih prilaza Osijeku namijenivši mu sudbinu Vukovara.

JNA i četnici, neprijatelji hrvatskog naroda i zločinci bez premca, prije pet sati ujutro 20. studenoga 1991. iz svih okolnih uporišta počeo žestok napad na civile i branitelje koji su do posljednjeg daha branili svoje mjesto.

Sva se sila svalila tog dana sručila na Ernestinovo – od avioraketiranja do raketiranja višecijevnim bacačima i granatama, iz svih topničkih kalibara i oklopnih vozila, a sve to uz napada pješaštva. Na mjesto je krenulo 11 tenkova i branitelji se nisu imali čime obraniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno je braniteljima otežavalo to što je mjesto bilo naseljeno pa smo već oko podneva počeli izvlačiti ljude iz južnog dijela sela prema Osijeku. Doista je bilo teško gledati kako borac u jednoj ruci drži pušku, a u drugoj starijeg sumještanina, ženu ili dijete…

Taj dan i sutradan poginulo je 27 ljudi, što civila što branitelja. Sveukupno je u Ernestinovu poginula 41 osoba. Još uvijek se za šest ljudi i to nas dandanas tišti

Pogibija stotinjak osoba iz Ernestinova i Laslova u obrani svojih sela i Hrvatske žrtva su za san da imaju vlastitu državu dale živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv pukovnika bivše JNA Bore Ivanovića, zvanog Konj, policija je 2011., dvadest godina nakon zločina, podnijela kaznenu prijavu zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika na osječkom području. “On je kao zapovjednik XII. proleterske mehanizirane brigade bivše JNA, te pridružene jedinice teritorijalne obrane i srpske dobrovoljačke garde počinio kaznena djela tijekom Domovinskog rata na području Antunovca, Ernestinova, Laslova i farme Orlovnjak, na štetu civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika”, piše u optužnici.

Zapovjednik bivše JNA nije dostupan hrvatskom pravosuđu, te je za njim raspisana međunarodna tjeralica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.