25. studenoga Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – Hrvatska ima jednu od najmanjih stopa nasilja nad ženama!

Foto: GettyImages

Hrvatska, skupa s Austrijom i Švicarskom, prema istraživanjima OECD-a za 2019. godinu, ima najmanju stopu nasilja nad ženama u EU.

To je činjenica na koju Hrvati mogu biti jako ponosni.

 

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Nasilje nad ženama je prepoznato kao važan problem u Hrvatskoj pa je posljednjih godina postignut značajan napredak usvajanjem i primjenom niza dokumenata koji reguliraju ovaj problem, kao što su Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon, Obiteljski zakon, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o socijalnoj skrbi, Nacionalna strategije zaštite od nasilja u obitelji, Nacionalna politika za ravnopravnost spolova, Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i drugi.

Ali ima odlična vijest – Hrvatska ima jednu od najmanjih stopa nasilja nad ženama u svijetu!

“Hrvatska, skupa s Austrijom i Švicarskom, prema istraživanjima OECD-a za 2019. godinu, ima najmanju stopu nasilja nad ženama u EU”, istaknula je profesorica prof. Kramer i poručila premijeru: “Bolje da se Plenković brine da svi imaju posao i da žive solidno pa će biti još manje zlostavljanja. Onda ćemo biti vrh – i Švicarska i Austrija će biti iza nas.” Svoje teze potkrijepila je američkim istraživanjima: “Ona su pokazala da djecu roditelji tri puta češće zlostavljaju ako su nezaposleni, a da siromašni pet puta češće zlostavljaju djecu nego srednji i bogati sloj.”

Svakako, nasilje u svakom obliku je neprihvatljivo i zapravo ga je nužno potpuno iskorijeniti.

Međutim, i ovaj podatak na koji Hrvati mogu biti ponosni, o jednoj od najmanjih stopa nasilja nad ženama u svijetu, dokaz je da se u medijima dobre stvari uglavnom prešute, a one negativne istaknu ili čak prenaglase. Zato, s pozitivnim pristupom i istinom, gradimo bolju Hrvatsku u kojoj neće biti nikakvog nasilja, ali ni mračnih naslovnica medija koji pojedinca i društvo tjeraju u mrak i očajanje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr