25. studenoga Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – Hrvatska ima jednu od najmanjih stopa nasilja nad ženama!

Foto: GettyImages

Hrvatska, skupa s Austrijom i Švicarskom, prema istraživanjima OECD-a za 2019. godinu, ima najmanju stopu nasilja nad ženama u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je činjenica na koju Hrvati mogu biti jako ponosni.

 

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nasilje nad ženama je prepoznato kao važan problem u Hrvatskoj pa je posljednjih godina postignut značajan napredak usvajanjem i primjenom niza dokumenata koji reguliraju ovaj problem, kao što su Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, Kazneni zakon, Obiteljski zakon, Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o socijalnoj skrbi, Nacionalna strategije zaštite od nasilja u obitelji, Nacionalna politika za ravnopravnost spolova, Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, Protokol o postupanju u slučaju seksualnog nasilja i drugi.

Ali ima odlična vijest – Hrvatska ima jednu od najmanjih stopa nasilja nad ženama u svijetu!

“Hrvatska, skupa s Austrijom i Švicarskom, prema istraživanjima OECD-a za 2019. godinu, ima najmanju stopu nasilja nad ženama u EU”, istaknula je profesorica prof. Kramer i poručila premijeru: “Bolje da se Plenković brine da svi imaju posao i da žive solidno pa će biti još manje zlostavljanja. Onda ćemo biti vrh – i Švicarska i Austrija će biti iza nas.” Svoje teze potkrijepila je američkim istraživanjima: “Ona su pokazala da djecu roditelji tri puta češće zlostavljaju ako su nezaposleni, a da siromašni pet puta češće zlostavljaju djecu nego srednji i bogati sloj.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svakako, nasilje u svakom obliku je neprihvatljivo i zapravo ga je nužno potpuno iskorijeniti.

Međutim, i ovaj podatak na koji Hrvati mogu biti ponosni, o jednoj od najmanjih stopa nasilja nad ženama u svijetu, dokaz je da se u medijima dobre stvari uglavnom prešute, a one negativne istaknu ili čak prenaglase. Zato, s pozitivnim pristupom i istinom, gradimo bolju Hrvatsku u kojoj neće biti nikakvog nasilja, ali ni mračnih naslovnica medija koji pojedinca i društvo tjeraju u mrak i očajanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.