26. siječnja 1891. rođen August Froehlich – svećenik koji se suprotstavio Hitleru

August Froehlich,
Foto: Wikimedia

Između ostaloga, odbijao je izgovarati nacistički pozdrav “Heil Hitler”, te je poticao župljane da pozdravljaju s “Grüss Gott”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji je dan 26. siječnja 1891. rođen August Froehlich, njemački katolički svećenik koji je digao glas protiv nacista u vrijeme kada su svi šutjeli.

Kada su nacisti došli na vlast, otvoreno se suprotstavljao njihovim nasiljima.

Primjerice odbijao je rabiti nacistički pozdrav “Heil Hitler”, te je poticao župljane da  pozdravljaju s “Grüss Gott”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto pozdravlja s “Grüss Gott” morao je čak objašnjavati lokalnom nacističkom službeniku. Rekao je da je to stari njemački kršćanski pozdrav, poput katoličkog “Gelobt sei Jesus Christus” (kod nas slično “Hvaljen Isus”).

Velečasni Froehlich postao je svećenik u mjestu Rathenow pokraj Berlina gdje je radilo mnogo Poljaka na prisilnom radu u Njemačkoj. Kad je čuo za nepravde nanošene tim radnicima (npr. u slučaju jedne trudnice), prosvjedovao je protiv toga u javnosti.

Nacisti su ga zbog toga uhitili i zatvotili. Bio je  zatočen u Potsdamu, a zatim je premješten u logor Buchenwald.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupno je u logorima proveo oko 11 mjeseci, sve dok nije umro zbog loših uvjeta u zloglasnom logoru Dachau pokraj Münchena 1942. godine.

spomen ploča August_Froehlich

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.