26. travnja 1983. Samantha Smith – malena djevojčica poslala pismo u Moskvu u strahu od nuklearnog rata i dobila odgovor!

Foto: www.samanthasmith.info

Na današnji dan 1983. godine pozvao je sovjetski lider Jurij Andropov američku djevojčicu Samanthu Smith u posjet SSSR-u. Bila je to njegova reakcija na pismo koje mu je ta djevojčica ranije poslala. Njoj je u to doba bilo samo deset godina, a na slanje pisma potaknula ju je zabrinutost oko mogućnosti izbijanja svjetskog nuklearnog rata. Samantha Smith u tom je pismu pitala generalnog sekretara CK KP SSSR-a Andropova hoće li glasovati za rat ili ne. Također, pitala ga je zašto želi osvojiti svijet, odnosno njenu državu (SAD).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sovjetske novine Pravda objavile su Samanthino pismo. Na današnji dan, nakon podužeg vremenskog razmaka, generalni sekretar Andropov odgovorio je djevojčici, poslavši joj pismo u SAD. Istaknuo je da SSSR poduzima sve kako ne bi došlo do rata na planetu Zemlji. Spomenuo je da sovjetski građani znaju koliko je rat užasna pojava, jer su ga proživjeli u Drugom svjetskom ratu. Podsjetio je i da su u tom ratu sovjeti bili saveznici SAD-a.

Pri kraju svog pisma Andropov je pozvao Samanthu Smith u SSSR, predloživši joj da nadolazeće ljeto provede u dječjem kampu Artek na obali Crnog mora i da se uvjeri sama u miroljubivost i prijateljstvo sovjeta. Samantha je doista otišla u SSSR, posjetila Moskvu i Lenjingrad, te provela vrijeme u kampu Artek. Inače, Artek je bio najprestižniji sovjetski pionirski kamp, smješten na obali Krima.

Samantha Smith dobila je u svijetu status svojevrsnog celebrityja. Poginula je samo dvije godine kasnije, kad se srušio zrakoplov u kojem je putovala zajedno sa svojim ocem (poginulo je svih osam ljudi u tom zrakoplovu). U trenutku smrti bilo joj je samo 13 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.