26. travnja bl. Jakov iz Zadra – tko je bio „beatus Jacobus Illyricus”?

Foto: Leron Vandilcolindion www.commons.wikimedia.org

Poslije njegove smrti narod i braća smatrali su ga svecem i počeli javno štovati. Našeg Hrvata nazivali su „beatus Jacobus Illyricus”, iz čega je očito kako su svi znali za njegovo podrijetlo i domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Rođen je u Zadru 1400. go­dine. Mlad je stupio u  franjevački red u samostanu svetog Franje u rodnom gradu. Nije bio svećenik. Jednom je pratio kustoda  (zamjenika provincija­la) na generalni kapital Reda i tako ostao u Italiji. Živio je sveto u brojnim samostanima provincije svetog Nikole Putnika (Bari).

Životopisci posebno ističu njegovu osobitu pobožnost prema Kristovoj muci i prema Blaženoj Djevici Mariji. Bio je veliki pokornik i veći dio dana je molio i razmatrao Sveto pismo, pa je više puta doživio zanos. Kao ku­har spremajući hranu za braću na sam pogled na vatru razmišljao bi o prolaz­nosti svijeta i paklenim mukama. Bog ga je obdario karizmama proricanja i ču­desima. Poslije njegove smrti narod i braća smatrali su ga svecem i počeli javno štovati. Nazivali su ga „beatus Jacobus Illyricus”, iz čega je očito kako su svi znali za njegovo podrijetlo i domovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umro je u Bitetto, nedaleko Barija u Italiji, 27. travnja 1490. godine. Papa Klement XI. odobrio je njegovo štovanje 29. prosinca 1700. Štuje se u cijelome franjevačkom redu, a papa Leon XIII. proširio je njegovo što­vanje na zadarsku biskupiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.