26. veljače 2007. umro prof. dr. Vladimir Muljević – pionir elektrotehnike u Hrvatskoj

Foto: Krunomir

Prof. dr. Vladimir Muljević umro je na današnji dan 2007. u rodnom Zagrebu. Bio je prvi hrvatski doktor elektrotehničkih znanosti i pionir elektrotehnike i računarstva u našoj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon diplomiranja za elektrostrojarskog inženjera na zagrebačkom Tehničkom fakultetu 1939. Akademski stupanj doktora tehničkih znanosti stekao je na bečkoj Tehničkoj visokoj školi 1944. Svoj je znanstveni vijek od 1949. profesor Muljević proveo je na zagrebačkom Elektrotehničkom fakultetu, kojemu je bio i dekan.
Kruna je njegova rada zacijelo impresivna bibliografija radova: objavio je oko 450 znanstvenih i stručnih priloga, knjiga, udžbenika i sveučilišnih skripata, a sastavio je, objavio ili uredio i nekoliko rječnika iz područja mjerenja, automatske regulacije i automatizacije.

Dobar je dio istraživanja povijesti tehničkih znanosti u Hrvata posvetio je njezinim velikanima, poglavito Faustu Vrančiću i Nikoli Tesli, ali i onima koje poznaje tek uži krug stručne javnosti, poput Ivana Krstitelja Rabljanina i Josipa Jurina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.