27. listopada 312. – Konstantin prije bitke dobio viziju križa na nebu

Foto: In hoc signo vinces, Raphael

Na današnji je dan 312. godine rimski car Konstantin, jedan dan uoči odlučujuće bitke, vidio križ na nebu i zbog toga se obratio na kršćanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema rimskom kroničaru Euzebiju vizija se odigrala na ovaj način: oko podneva tog dana Konstantin je vidio na nebu križ od svjetlosti i natpis “In hoc signo vinces” (“U tom znaku ćeš pobijediti”).

Isto je vidjela i njegova vojska.

Konstantin nije bio siguran u značenje tog ukazanja, no iste noći u snu mu je došao Isus Krist s istim znakom i zapovjedio mu da simbol križa upotrijebi u svim sukobima s neprijateljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konstantin je tako postupio i pobijedio u odlučujućoj bitki kod Milvijskog mosta, nakon čega je pobjedonosno ušao u Rim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.