27. prosinca 1571. Johannes Kepler – zašto je genijalni astronom rekao da svemir odražava Trojstvo?

Foto: Thinkstock

Johannes Kepler je bio matematički i astronomski genij, te jedan od najgenijalnijih umova svih vremena uopće. Keplera se smatra jednim od najvećih znanstvenika svih vremena — čovjekom koji je srednjovjekovnu astronomiju pretvorio u suvremenu znanost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svom ranom radu bavio se svjetlošću i utemeljio je zakone kretanja planeta oko Sunca. Također je došao i do njutnovskog zaključka o univerzalnoj gravitaciji – puno prije nego što se Newton uopće rodio! Uvođenjem ideje o sili u astronomiji, učinio je radikalan zaokret u modernom smjeru u toj disciplini.

Kepler je bio iznimno odan i pobožan luteran, čija su djela o astronomiji sadržavala i zapise o tome kako svemir i nebeska tijela odražavaju Trojstvo. On je ujedno čvrsto vjerovao u nauku o Trojstvu, koju uče crkve kršćanstva. “Jedna od predodžbi kojima je bio opčinjen — kršćansko Trojstvo simbolično predočeno geometrijskim tijelom kugle, a stoga i vidljivim, stvorenim svijetom — bila je po njegovom mišljenju doslovni odraz te božanske tajne (Bog Otac: središte kugle; Sin Krist: ploha kugle; Sveti Duh: međuprostor)” (Encyclopædia Britannica).

Kepler nije bio izložen nikakvu progonu zbog svog otvorenog zalaganja za heliocentrični sistem i kao protestantu mu je bilo dopušteno da ostane u katoličkom Grazu kao profesor (od 1595. do 1600.)!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U tvorevini ja kao da rukama dodirujem Boga.” Johannes Kepler

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.