27. srpnja 1980. umro Reza Pahlavi – tko je bio posljednji šah Irana?

Foto: Pahlavi Government

Muhamed Reza Pahlavi bio je poznat po bogatstvu koje je nagomilao već njegov otac, prvi šah iz dinastije Pahlavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao što je mnogima iz povijesti poznato, Muhameda Rezu Pahlavija svrgnuli su iranski revolucionari 1979. godine, a vlast je preuzeo ajatolah Homeini. Šah je otišao u egzil, seleći se iz države u državu…

Na današnji dan 1980. umro je posljednji iranski šah (car). Ime mu je bilo Muhamed Reza Pahlavi, a bio je poznat po cijelom svijetu jer je preko 37 godina vladao Iranom. Nosio je titule iranskih (perzijskih) vladara – „Shahanshah“ (kralj kraljeva), „Aryamehr“ (svjetlo Arijevaca) itd.  Iran je bio poznat po najvećoj pojedinačnoj kolekciji kraljevskih dragulja na svijetu, koje je šah Muhamed Reza Pahlavi ekstravagantno upotrijebio pri svojoj krunidbi.

Kao vladar bio je prilično naklonjen Zapadu i često se družio s europskim i američkim državnicima, obučen potpuno u zapadnjačkom stilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muhamed Reza Pahlavi školovao se u Švicarskoj, u znamenitom institutu Le Rosey, koji su pohađali mnogi strani prinčevi, aristokrati i djeca milijardera. Primjerice, u institutu Le Rosey, osim šaha su se školovali: kralj Albert II. od Belgije, Aga Khan IV, srpski prijestolonasljednik Aleksandar Karađorđević, Winston Churchill (premijerov unuk), Dodi Al-Fayed, kralj Fuad II. od Egipta, knez Egon od Fürstenberga, kralj Juan Carlos od Španjolske, knez Rainier III. od Monaka itd.

Kao što je mnogima iz povijesti poznato, šaha Muhameda Rezu Pahlavija svrgnuli su iranski revolucionari 1979. godine, a vlast je preuzeo ajatolah Homeini. Tako je nastala islamska republika u Iranu koja traje i do danas.

Šah je otišao u egzil, seleći se iz države u državu. Bio je neko vrijeme u Egiptu, zatim u Maroku, na Bahamima te čak i u Meksiku. Na kraju je šah završio na liječenju u SAD-u, što je izazvalo napetost u američko-iranskim odnosima. Šah je, unatoč bolesti, morao iz SAD-a otići u Panamu, a na kraju opet u Egipat, gdje je i umro na današnji dan 1980. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.