27. travnja 1909. Abdul Hamid II. – tko je krvožedni sultan koji je ubijao turske kršćane?

Foto: snimka zaslona

Abdul Hamid II. imao je 16 žena i s njima 20-ero djece. Svoje nadimke “Krvavi” i “Prokleti” zaradio je najviše zbog strahovitog masakra nad kršćanskim armenskim narodom, ali i kršćanskim Grcima i drugim kršćanima ove postojbine kršćanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnja Turska, je naime, mjesto gdje je veliki apostol Pavao donio kršćanstvo, te je najveći broj kršćana stotinama godina živio upravo na području današnje Turske, do najezde islama. Nakon dolaska islama postepeno su nestajali, da bi u 20. stoljeću bili potpuno protjerani ili pobijeni u velikim masakrima. 

Na današnji dan 1909. konačno je svrgnut krvožedni turski sultan Abdul Hamid II., koji je svoje nadimke “Krvavi” i “Prokleti” zaradio najviše zbog strahovitog masakra nad armenskim narodom koji je učinio za vrijeme svoje vladavine. On je, naime, Armence – koji su bili kršćani – smatrao glavnim razlogom slabljenja svog Carstva. Po nekim autorima pobijeno je i do 300.000 Armenaca.

Bio je to samo jedan od niza progona koje su trpjeli turski kršćani kojih je još do 20. stoljeća na području današnje Turske bilo nekoliko milijuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Abdul Hamid II. imao je 16 žena i s njima 20-ero djece. Imao je ogromnu palaču Dolmabahçe u Carigradu, s raskošnim Kristalnim stubištem – kojem je ograda napravljena od Baccarat kristala i mahagonija, a u središnjoj dvorani nalazio se najveći kristalni luster na svijetu – dar kraljice Viktorije – težak 4,5 tona. Za pozlatu stropova palače utrošeno je 14.000 kilograma zlata. Budući da je palača bila na samoj morskoj obali Bospora, sultan se kasnije nije usudio u njoj stanovati, jer se počeo paranoično bojati da će ga protivnici njegovog režima napasti s mora i ubiti. Zato se preselio u jednu drugu, zaštićeniju palaču.

Abdul Hamid II. napravio je sjajan posao kad je Nijemcima povjerio reformu turske vojske. Njemački časnici su to vrlo profesionalno obavili i Turska je ponovno postala vojna sila. Za njegovog vladanja Nijemci su započeli i gradnju slavne željezničke pruge Berlin-Bagdad. Abdul Hamid II. bio je zapravo posljednji moćni turski sultan. Kad je svrgnut naslijedio ga je mlađi brat koji je bio samo figura.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.