27. veljače sveta Ana Line – hrabra Engleskinja koja je dala život za svećenike i Katoličku crkvu

Foto: Caedwalla, commons.wikimedia.org

Na krvi katolika utemeljena je današnja Anglikanska crkva, a jedna od mučenica bila je i ova hrabra žena, sveta Ana Line.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

U Londonu je ubijena sv. Ana Line, udovica i mučenica, koja je nakon smrti svoga supruga, koji je umro u progonstvu za katoličku vjeru, ustanovila kuću-sklonište za svećenike u tome gradu. Zbog toga je bila obješena na Tyburnu za vladavine kraljice Elizabete I.

Zajedno s njome stradali su svećenici i mučenici bl. Marko Barkworth, benediktinac i Ruggero Filcock, isusovac; oni su bili sasječeni mačem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Engleska je tek 1679. ukinula smrtnu kaznu za herezu koja je postojala za katolike, te je u mnogim stvarima bila daleko surovija, oštrija i brutalnija od inkvizicije (čak i Španjolske inkvizicije, a o Rimskoj da i ne govorimo).

Velebno djelo o progonima katolika Engleske i Irske jest knjiga Williama Cobbetta Povijest protestantske reformacije u Engleskoj i Irskoj. Reformacija sile, nasilja i prolijevanja krvi završavala je svoj krvavi pir 1600. godine. O kakvim je zvjerstvima bilo riječi potvrđuje citat iz spomenute knjige: “Uzmimo ono što su učinili Johnu Houghtonu, prioru Chartherhousea u Londonu, koji je tada bio samostan kartuzijanaca. Toga su priora, zato što je odbio dati prisegu Henriku VIII., koju, imajmo na umu, nije mogao dati, a da ne učini vjerolomstvo, odvukli u Tyburn i objesili ga. Kada su presjekli konop još nije bio izdahnuo pa je živ pao na zemlju. Zatim su ga skinuli do gola, rasporili mu trbuh, izvadili srce i utrobu i bacili ih u vatru, odsjekli mu glavu, raščetvorili tijelo i napola skuhali. Zatim su te dijelove rasjekli na komade i objesili ih po raznim dijelovima grada, a jednu ruku čavlima pribili na ulazna vrata samostana.” Eto, tako je, silom i nasiljem, nastajala reformacijska Anglikanska crkva u Engleskoj. Nimalo drukčije nije Luther sa svojim sljedbenicima stvarao evangeličku crkvu.

Na krvi katolika utemeljena je današnja Anglikanska crkva, a jedna od mučenica bila je i ova hrabra žena, sveta Ana Line.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.