28. prosinca Nevina dječica – tko su Herodi modernog doba?

dječica
Autor: Peter Paul Rubens

„Stojim iza svojih riječi iz propovijedi i ne vidim razliku između onoga što je radio Herod i što se danas događa po pitanju pobačaja, jer je pobačaj hladnokrvno ubojstvo nevina djeteta. Herod bi bio oduševljen današnjom tehnologijom, jer je više higijenski i neprimjetno. I poveznica je u tome što je Marija nosila Isusa devet mjeseci, Bog je ušao u brak, ušao u obitelj i naglasio sam da su brak i obitelj mjesto Božje objave, a oni su danas napadnuti. Kao i sam život, jer je Bog život, a ne ideja. Pa sam papa Franjo u „Urbi et torbi“ spominje pobačaj“, rekao je don Damir Stojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Branite djecu od Heroda današnjice”, stoji u pismu pape Franje koje je na blagdan Nevine dječice poslao svijetu prošle godine.

Danas se spominjemo Nevine dječice. Ovaj blagdan pučki se zove i Sveti mladenci. Nevina dječica su ona koja su svojim tek započetim životom obilježila Kristov dolazak na zemlju. Herod, u strahu da bi ga taj novorođeni Kralj mogao ugroziti u njegovoj vladavini, dao je poubijati svu djecu do dvije godine života. Nadao se da će među tom dječicom biti ubijen i sam Isus. Crkva je prihvatila žrtvu te djece, iščitavajući u tom događaju zapravo krštenje krvlju tih mladih i nevinih duša.

Nevinu dječicu, koja su dala život za novorođenog Krista, kršćani su odavno štovali kao prvomučenike. Najstariji liturgijski kalendari imali su niz svetačkih blagdana neposredno vezanih uz Božić. Među njima su se nalazila i Nevina dječica. U srednjem vijeku ti su mali sveci gledani kao nasljedovatelji Djeteta Isusa i nazivani su ‘Comites Christi’ tj. oni koji slijede Krista. Ovaj je blagdan i na Istoku i na Zapadu prisutan već od prve polovice 5. stoljeća. Od 9. stoljeća do 1955. godine ovaj blagdan je čak imao svoju Osminu, a od 10. stoljeća dan Nevine dječice bio je blagdan subđakona, učenika i ministranata.

Uz muku i bol koju su pretrpjeli ovi nevini mučenici, ne bismo smjeli zaboraviti ni bol roditelja koji su se morali rastati na tako okrutan način. Ni majčinsku ni očinsku bol ne bismo trebali zapostaviti, nego i nju prikazati kao žrtvu za Krista koji je podnio najtežu patnju za otkupljenje svih čovjekovih boli. Ovo je blagdan kad bismo se kao ljudi i kao vjernici trebali zapitati kako postupamo prema daru rađanja koje nam je Bog povjerio i tako nas učinio sukreatorima ovoga svijeta, i kako se uopće odnosimo prema životu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije li onda današnja zapadna civilizacija, koja bez rezerve podržava pobačaj, uistinu sljedbenica Heroda, kako je rekao don Damir Stojić na početku teksta?

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.