28. rujna 1961. – stvorena moderna država Sirija

Sirija izrael
Foto: Bernard Gagnon / wikimedia commons

Do 28. rujna 1961. Egipat i Sirija bili su jedna država – UAR (Ujedinjeni Arapski Emirati). Predsjednik te velike države bio je Gamal Abdel Naser, a kao glavni grad rotirali su Damask i Kairo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Damask je bio prijestolnica od veljače do svibnja svake godine, a ostatak godine glavni grad bio je Kairo. Na današnji dan nastala je moderna država Sirija, danas središte velikog rata na Bliskom istoku. Sirija je ujedno i bila prva pokrajina Rimskog Carstva koja je primila kršćanstvo od apostola. Do ovog rata još uvijek su činili desetinu stanovništva Sirije.

Sirija i Egipat bili su još i u konfederaciji sa Sjevernim Jemenom, pod skupnim nazivom Ujedinjene Arapske Države. Sve je to zajedno bio pokušaj stvaranja panarapske državne tvorevine, koja bi ujedinila Arape razjedinjene između mnogo država. Na današnji je dan taj pokušaj propao i to kada je Sirija pomoću puča istupila iz te državne tvorevine i postala suverena republika.

Sirija – centar kršćanstva do pojave islama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Sirija bila prva pokrajina u Rimskom Carstvu koja je primila kršćanski nauk još od apostola. Vrlo brzo postala je centar kršćanstva otkuda su misionari kretali prema maloj Aziji i Europi. Do 7. stoljeća bila je dio kršćanskog Bizantskog carstva.

U 7. stoljeću Siriju osvajaju ratom i vojnom silom Arapi na čelu sa Muhamedom i Damask postaje centar novostvorenog islamskog Omeijdskog carstva. Sirija se islamizira i u njoj opstaju samo najvjernije grupe Kristovom nauku odanih kršćana.

Ti kršćani su sačuvali svoju vjeru 1300 godina pod raznim progonima, ubijanjima i prisilama. Danas, pod pritiskom i ubijanjima novih islamskih militanata nestaju nakon tisućljetnog vjernog služenja Kristu i Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 16. stoljeća Arape zamjenjuje turska vlast, a nakon raspada Otomanske imperije i I. svjetskog rata Sirija postaje francuska kolonija (ratni plijen). Nakon II. svjetskog rata slijede borbe s Izraelom, vojni udari i ujedinjenje s Egiptom 1958. To ujedinjenje je prestalo na današnji dan kada je proglašena moderna država Sirija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.