28. srpnja 1942. – što su bili zloglasni Staljinovi ‘blokirajući odredi’?

Foto: commons.wikimedia.org

Zloglasna Staljinova Naredba br. 227 najpoznatija je po riječima: “Ni koraka nazad!” (ruski Ни шагу назад!/Ni šagu nazad!). Formirani su tzv. “blokirajući odredi”, koji su trebali stajati iza bojišta i pucati u vojnike koji bi pobjegli s bojišnice i povukli se nazad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neposlušni sovjetski časnici degradirani su u najniži čin običnih vojnika i poslani ravno na Staljingradsko bojište pred nadiruće Nijemce. U samo tri dana poginulo ih je više od dvije trećine.

Na današnji dan ratne 1942. godine sovjetski vođa Staljin izdao je zloglasnu naredbu br. 227 (Директива Ставки ВГК №227), koja je zabranjivala svaki uzmak pred neprijateljem. Po toj naredbi niti jedan zapovjednik na terenu nije smio zapovjediti povlačenje, osim ako nije dobio naredbu s višeg mjesta.

Nadalje, morali su se formirati tzv. “kazneni bataljuni” sastavljeni od vojnika s disciplinarnim problemima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve bataljune trebalo se za kaznu slati na najopasnije dijelove bojišta. Prvi takav bataljun bio je sastavljen od neposlušnih časnika. Oni su degradirani u najniži čin običnih vojnika i poslani ravno na Staljingradsko bojište pred nadiruće Nijemce. U samo tri dana poginulo ih je više od dvije trećine. Zanimljivo je da je Staljin te “kaznene bataljune” organizirao po uzoru na iste takve Hitlerove jedinice (njemački naziv Strafbattalion), koje su Nijemci koristili na Istočnom bojištu.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.