28. svibnja 1981. umro Stefan Wyszynski – tko su kardinali-mučenici koji su bili svjetlo u mraku komunizma?

Foto: Wikimedia Commons / Janusz Trocha

„Mislim da je njegovo značenje za nas isto kao i ono kardinala Stepinca za Hrvate. Kako je i rekao Ivan Pavao II., blaženi kardinal Stepinac bio je kompas koji je određivao smjer svim Hrvatima, osobito svećenicima i vjernicima. Bio je snažan orijentir. U Poljskoj je to bio kardinal Wyszynski. Dvije izvanredne osobe od najveće važnosti tijekom komunističkoga vremena. Mislim da su Crkva i ljudi spašeni zahvaljujući ovim osobama. Njima se pridružuju i drugi mučenici iz europskih zemalja. Svakako su izvanredne osobnosti. Zato ih je Ivan Pavao II. jako cijenio i želio beatificirati. Zato je i došao u Hrvatsku kako bi izrazio poštovanje zemlji i narodu te pokazao da je prepoznao uzvišenost kardinala mučenika.“ (kardinal Stanislaw Dziwisz)

U istome valu komunističkih obračuna s katoličkim duhovnim pastirima stradali su i Hrvat Alojzije Stepinac, Mađari József Mindszenty i Josef Grösz, Čeh Josef Beran, Rumunj Augustin Pacha, Litvanac Mečislovas Reinys, Poljak Stefan Wyszynski i Kinez Ignatius Kung Pin-Mei.

Na današnji dan 28. svibnja 1981. umro je poljski nadbiskup i kardinal Stefan Wyszynski, sluga Božji koji je u procesu betafikacije, velik branitelj kršćanske vjere i ljudskog dostojanstva pred strašnim i zločinačkim sustavima nacizma i komunizma.

Za vrijeme rata sklonio se u malo mjesto Laska pred progonom nacista koji su ubili ili odveli u logore tisuće poljskih svećenika, redovnika i časnih sestra. Nakon rata 1948. postao je nadbiskup Varšave, a 1953. i kardinal. To su bile godine komunističkog i sovjetskog terora jer je Poljska praktički bila okupirana od SSSR-a, pa je te godine i kardinal Wyszinski zatvoren. Bio je mučen i brutalno zlostavljan, a u zatvoru je napisao i Jasnogorske zavjete poljskog naroda Bogu, čiji se duhovni utjecaj jako dobro vidi i danas u poljskom narodu.

Pušten je na slobodu 1956. godine.

Trijumfalno je dočekao papu Ivana Pavla II., kada je posjetio Poljsku 1978. nakon što je izabran za papu. U nemirima, koji su doveli do političke krize 1980., molio je i vlasti i sindikat Solidarnost, da budu odgovorni u svojim postupcima.

Preminuo je u Varšavi 28. svibnja 1981. Poljski parlament proglasio je 2001. – godinom Stefana Wyszyńskog. Tada su ga nazvali “velikim Poljakom, kapelanom i državnikom”.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr