28. svibnja 1981. umro Stefan Wyszynski – tko su kardinali-mučenici koji su bili svjetlo u mraku komunizma?

Foto: Wikimedia Commons / Janusz Trocha

„Mislim da je njegovo značenje za nas isto kao i ono kardinala Stepinca za Hrvate. Kako je i rekao Ivan Pavao II., blaženi kardinal Stepinac bio je kompas koji je određivao smjer svim Hrvatima, osobito svećenicima i vjernicima. Bio je snažan orijentir. U Poljskoj je to bio kardinal Wyszynski. Dvije izvanredne osobe od najveće važnosti tijekom komunističkoga vremena. Mislim da su Crkva i ljudi spašeni zahvaljujući ovim osobama. Njima se pridružuju i drugi mučenici iz europskih zemalja. Svakako su izvanredne osobnosti. Zato ih je Ivan Pavao II. jako cijenio i želio beatificirati. Zato je i došao u Hrvatsku kako bi izrazio poštovanje zemlji i narodu te pokazao da je prepoznao uzvišenost kardinala mučenika.“ (kardinal Stanislaw Dziwisz)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U istome valu komunističkih obračuna s katoličkim duhovnim pastirima stradali su i Hrvat Alojzije Stepinac, Mađari József Mindszenty i Josef Grösz, Čeh Josef Beran, Rumunj Augustin Pacha, Litvanac Mečislovas Reinys, Poljak Stefan Wyszynski i Kinez Ignatius Kung Pin-Mei.

Na današnji dan 28. svibnja 1981. umro je poljski nadbiskup i kardinal Stefan Wyszynski, sluga Božji koji je u procesu betafikacije, velik branitelj kršćanske vjere i ljudskog dostojanstva pred strašnim i zločinačkim sustavima nacizma i komunizma.

Za vrijeme rata sklonio se u malo mjesto Laska pred progonom nacista koji su ubili ili odveli u logore tisuće poljskih svećenika, redovnika i časnih sestra. Nakon rata 1948. postao je nadbiskup Varšave, a 1953. i kardinal. To su bile godine komunističkog i sovjetskog terora jer je Poljska praktički bila okupirana od SSSR-a, pa je te godine i kardinal Wyszinski zatvoren. Bio je mučen i brutalno zlostavljan, a u zatvoru je napisao i Jasnogorske zavjete poljskog naroda Bogu, čiji se duhovni utjecaj jako dobro vidi i danas u poljskom narodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pušten je na slobodu 1956. godine.

Trijumfalno je dočekao papu Ivana Pavla II., kada je posjetio Poljsku 1978. nakon što je izabran za papu. U nemirima, koji su doveli do političke krize 1980., molio je i vlasti i sindikat Solidarnost, da budu odgovorni u svojim postupcima.

Preminuo je u Varšavi 28. svibnja 1981. Poljski parlament proglasio je 2001. – godinom Stefana Wyszyńskog. Tada su ga nazvali “velikim Poljakom, kapelanom i državnikom”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.