28. svibnja blažena Maria Bartolomea Bagnesi – dominikanska mističarka

Foto: www.commons.wikimedia.org

Marietta je posebno štovala svetog Bartolomeja apostola, pa je njemu u čast uzela ime Bartolomea. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Blažena Maria Bartolomea Bagnesi, talijanska dominikanska trećoredica, rođena je 24. kolovoza 1514. u Firenci kao kći Carla di Rinierija i Alessandre Orlandini. Bila je lijepa djevojčica velikih očiju i širokog osmijeha. Rano je ostala bez majke pa je morala sama brinuti o kući i domaćinstvu. Marietta, kako su je zvali, bila je sklona molitvi pa je slobodno vrijeme posvećivala razmatranju i razgovoru s dragim Bogom. Često je boravila u samostanu, kod svoje sestre dominikanke. Kad je navršila 17 godina, otac ju je htio udati, ali ona se tome žestoko usprotivila.

Tada je teško oboljela i 45 godina ostala gotovo nepokretna i prikovana uz krevet. Njezina bolest pogoršavala se osobito petkom i u Velikom tjednu. Ona je u toj kušnji pokazala silnu strpljivost i uskoro je došla na glas kao svetica. Svi su se divili hrabrosti kojom je nosila svoj križ i učili od nje kako se u najtežim životnim poteškoćama može biti strpljiv i odan Bogu. Mariettina bolesnička soba postala je stjecište mnogih duša, koje su od nje tražile savjete i zagovore pred Svevišnjim. Osim ljudi u njezinu sobu dolazile su rado i mnoge životinje, naročito mačke, koje su se dobro slagale s njezinim kućnim ljubimcima, pticama pjevicama. Marietta je posebno štovala svetog Bartolomeja apostola pa je njemu u čast uzela ime Bartolomea.

Maria Bartolomea stupila je 1547. u treći dominikanski red, ali je i dalje mogla ostati u svojoj kući i u njoj moliti, trpjeti i duhovno krijepiti svoje posjetitelje. Njezini duhovnici bili su dominikanac Alessandro Capocchi i karmelićanin Antonio Campi. Pričešćivala se gotovo svaki dan, a često joj je to bila jedina hrana. Bila je mističarka i često je zapadala u ekstaze, a viđena je i kako lebdi iznad zemlje. Bila je povezana i s karmelićanskim samostanom Santa Maria degli Angioli, u kojem je našla i svoje počivalište. Preminula je na današnji dan, 28. svibnja 1577. u Firenci. Dragi Bog je svoju vjernu, uzornu, poniznu i strpljivu službenicu poslije smrti proslavio mnogim čudesima. Na njezin zagovor ozdravila je 1582. od teške bolesti i njezina sugrađanka, slavna firentinska svetica, Maria Maddalena de’ Pazzi, koja je boravila u istom karmelićanskom samostanu, u kojem je pet godina ranije Maria Bartolomea Bagnesi pokopana. Blaženom ju je 11. srpnja 1804. proglasio papa Pio VII. Zazivaju je kod smrti roditelja, a zaštitnica je bolesnika i žrtava nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.