28. travnja 1918. Gavrilo Princip – kako je umro velikosrbin i ubojica Franje Ferdinanda?

Foto: commons.wikimedia.org

Malo je ljudi danas upoznato sa sudbinom Gavrila Principa nakon što je počinio sudbonosni atentat u Sarajevu 1914. Godine koji je bio začetak Prvog svjetskog rata. Zanimljivo je da je Gavrilo Princip u trenutku atentata imao samo 19 godina i bio član velikosrpski orijentirane Mlade Bosne, skrivene pod pojmom južnoslavenske ideje kojom su htjeli vladati okolnim narodima, a osobito našim hrvatskim narodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1918. umro je poznati atentator Gavrilo Princip, koji je u Sarajevu 1914. godine ubio austrijskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Taj događaj postao je povod za izbijanje Prvog svjetskog rata. Zanimljivo je da je Gavrilo Princip u trenutku atentata imao samo 19 godina. Pogledajmo kakva je bila njegova sudbina nakon tog događaja.

Gavrila Principa policija je uhitila, dakako, odmah kod mjesta atentata. Njemu i suradnicima suđeno je već iste godine. Budući da Gavrilo Princip po tadašnjim zakonima još nije bio punoljetan (punoljetnošću se smatrala 21 godina starosti), nije mogao biti osuđen na smrtnu kaznu. Umjesto toga, dodijeljena mu je najveća moguća kazna za njegovu dob – 20 godina zatvora.

Princip je stavljen u zatvor u tvrđavi Terezin u Češkoj. Riječ je o jakoj tvrđavi sagrađenoj još u 18. stoljeću, koja je ime dobila po carici Mariji Tereziji. U Terezinu su u doba Austro-Ugarske zatvarani politički neprijatelji, poput rusofila iz Galicije i Bukovine. Gavrilo Princip držan je u lošim uvjetima, tako da je dobio tuberkulozu, a težina mu je pala na samo 40 kilograma. Umro je na današnji dan 1918. godine, dok je Prvi svjetski rat, čiji je povod dao svojim pucnjevima, još bjesnio u Europi.
U trenutku kad je umro bile su mu samo 23 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.