29. lipnja 1913. izbio II. Balkanski rat – priprema za srbijanske ratove protiv Hrvata

Na današnji dan 29. lipnja 1913. počeo je II. balkanski rat između Srbije i Bugarske. Za hrvatski narod ovi ratovi nemaju veliko direktno značenje, ali indirektno imaju jer se radilo o sukobima koji su bili uvod u I. svjetski rat. Nakon ovih ratova Srbija dobiva dominantnu poziciju u ovom dijelu svijeta, a svoje imperijalističke ciljeve okreće od južnih teritorija (Makedonija, Albanija, Kosovo, zapadna Bugarska) prema sjeveru i zapadu i teritorijima naseljenim Hrvatima (tada Austro-Ugarska). To je koštalo hrvatski narod direktno desetina tisuća života u sukobima sa srpskim imperijalizmom u tri rata 20. stoljeća, a indirektno i stotina tisuća. Naime, tolike su žrtve Hrvata u ova tri nesretna rata krvavog proteklog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balkanski ratovi bila su dva sukoba 1912. i 1913. U prvom je savez Srbije, Crne Gore, Grčke i Bugarske izbacio Osmansko Carstvo s gotovo cijelog Balkana, a u drugom su se saveznici zaratili zbog podjele Makedonije. Bugarska je htjela izbaciti Srbiju i Grčku s područja koje im je trebalo pripasti, no u rat su se uključile i Crna Gora, Rumunjska pa i sami Turci na strani Srbije i Grčke. U I. balkanskom ratu osim poraza Turaka, nastala je i jedna nova država – Albanija.

Ujedno ti ratovi su pokazali svu nasilnost i gotovo dijaboličnu želju Srbije za širenjem svog državnog teritorija na račun drugih naroda, a sve je bilo praćeno krvavim pokoljima civila do tada nepoznatim civiliziranoj Europi. To je bio veliki šok za stari kontinent.

Srpski imperijalizam – rak koji izjeda ove prostore 150 godina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za nas Hrvate je izuzetno bitna strateška odluka Balkanskog Saveza (Srbija, Grčka, Bugarska, Rumunjska), pod utjecajem Rusije, da se spriječi prodor Austro-Ugarske prema jugu i istoku, jer je Hrvatska tada bila dio te višenacionalne zajednice.

Ujedno, nedobivanje izlaza na more (koje je još uvijek u to vrijeme imalo izuzetnu stratešku i trgovačku važnost) bilo je uzrok nezadovoljstva Srbije nakon I. balkanskog rata. Širenje teritorija na Makedoniju, Kosovo i Sandžak nije zadovoljavalo srpski imperijalizam. Osobito nezadovoljstvo Srbija je imala stvaranjem države Albanije za čiji je najveći dio teritorija smatrala da joj pripada. Stvaranje Albanije poticala je Austro-ugarska što je Srbe jako zasmetalo, a njihov politički pragmatizam često je ovijen velom nama Hrvatima neshvatljive iracionalnosti i želje za dominacijom nad drugima. Stoga i ne shvaćamo pravu patologiju srbijanskog imperijalizma, bez obzira na sva negativna iskustva s njim u proteklih 100 godina.

Tako je Austro-ugarska ( posprdno „Švabe“) označena mitskim neprijateljem broj 1 na račun srpskog naroda (čitaj srbijanskog imperijalizma), a čiju su poziciju kasnije kroz događanja u prvoj i drugoj Jugoslaviji zauzeli Hrvati (tzv. ustaše) i Albanci (tzv. šiptari). Obje su Jugoslavije, manje ili više, bile faktički privremeno rješenje pitanja velike Srbije čija se definitivna finalizacija samo čekala u novom ratu i konačnom rješenju „hrvatskog“ i „albanskog pitanja“. Ti narodi su trebali nestati sa zamišljenih teritorija Velike Srbije, a upravo su oni tražili narodna i ljudska prava u obje Jugoslavije, te su stoga stigmatizirani su kao arhetipski neprijatelji ideje Velike Srbije čija je Jugoslavija trebala biti samo jedna prolazna etapa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbija je tako u dva balkanska rata znatno proširila svoj teritorij, osobito prema jugu i jugoistoku. Sad se željela širiti na sjever (Bačka, Banat i Srijem), na teritorije u kojima su uvijek bili manjina na račun Hrvata, Mađara i Nijemaca, te na zapad (Bosna, Hercegovina i Hrvatska) što je značilo i agresiju na te teritorije.

Balkanski ratovi su bili uvod u Prvi svjetski rat koji je počeo godinu kasnije. Naime, od ovih mirovnih ugovora, Srbija je najviše izvukla korist i bila je najmoćnija država na Balkanu, što je dovelo do zategnutosti između Austro-Ugarske i Srbije. Austro-Ugarskoj nije odgovarala moć Srbije na Balkanu, koja je važila kao ruski satelit, u njenim namjerama daljnjeg širenja na istok ka Solunu (Drang nach Osten), a Srbiji prisutnost Austro-Ugarske na Balkanu. Tako je ubojstvom Franje Ferdinanda 1914. u Sarajevu i nađen povod za početak Prvog svjetskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.