29. ožujka 1751. Thomas Coram – jedan od osnivača skrbi za napuštenu djecu

Coram
Foto: William Hogarth (Public Domain)

Kapetan Thomas Coram nije imao vlastite djece. Međutim, uspio je pružiti dom tisućama djece koja su bila prepuštena ulici Londona i drugih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1751. umro je Thomas Coram, jedan od osnivača skrbi za napuštenu djecu. Thomas Coram izgubio je majku kao trogodišnjak, a otac mu je bio moreplovac. I sam prolazeći teško djetinjstvo uspio je doseći titulu brodskog kapetana i uglednog člana društva. Oženio se s Eunice Waite, no nisu imali djece.

Ne može se sa sigurnošću reći što ga je točno potaklo, ali putujući svakodnevno u London (živio je nekih 6 kilometara od Londona) počeo je primjećivati da na londonskim ulicama ima mnogo nezbrinute djece koja žive kao beskućnici. Odlučio im je pomoći – 17 godina je promicao ideju o ustanovi koja će se brinuti za djecu u potrebi dajući im hranu, krevet, školovanje… Tražio je potporu u društvu (ponajprije od gospođa) te je uspio ishoditi od kralja Georga II. dozvolu za osnivanje „Foundling Hospital” 1739. godine. Potrebno je primijetiti da je u to vrijeme riječ „Hospital” imala šire značenje nego današnja bolnica, naime značila je i ubožnicu, odnosno mjesto koje pruža neku vrstu gostoprimstva ljudima u nevolji.

Coramova „Foundling Hospital” otvorila je vrata 1741. godine u Hatton Gardenu. Sljedeće godine kupljeno je zemljište te je izgradnja nove zgrade započela iste godine, a bila je dovršena 1745. godine. Ustanova je bila novost te je imala velik odjek u društvu – godišnje su primali do 4 000 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.