29. prosinca 1931. umro dr. Oton Kučera – plodni hrvatski znanstvenik i utemeljitelj Zvjezdarnice u Zagrebu

Foto: tehnicki-muzej.hr

Dr. Oton Kučera rodio se 1. siječnja 1857. u Petrinji, a umro je na današnji dan 1931. Bio je prvi od trinaestoro djece u braku krajiškog učitelja Franje Kučere i Ide rođ. Bošnjaković. U Otočcu je završio osnovno obrazovanje, a krajiška stipendija omogućila mu je studij fizike, matematike i astronomije u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njegov je poticaj u okviru Hrvatskoga prirodoslovnog društva osnovana astronomska sekcija. Kučera je bio glavni pokretač i realizator osnivanja Zvjezdarnice HPD-a na Popovu tornju u Zagrebu i njen prvi upravitelj (predstojnik) od 1903. do 1913. te od 1920. do 1926. godine. Nabavljen je teleskop tvrtke »Reinfelder i Hertel« iz Münchena, promjera objektiva 162,6 mm, žarišne daljine 1951 mm, paralaktično montiran, s mehanizmom za pokretanje. Godine 1929. u Zagrebu je počeo djelovati i astronomski opservatorij na Šalati, vlasništvo Nadbiskupijske gimnazije, uglavnom za potrebe učenika te gimnazije.

Prelaskom u Zagreb 1892. godine, počelo je Kučerino najplodnije razdoblje stvaralaštva. Godine 1899. promoviran je za doktora filozofije na zagrebačkom sveučilištu te postao predavačem više matematike i teorijske fizike s mehanikom na Šumarskoj akademiji Mudroslovnog fakulteta Kraljevskog sveučilišta.
Pisac je brojnih knjiga i udžbenika, a najveću popularnost postigla je astronomska knjiga ‘’Naše nebo’’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.