29. rujna 1942. Babyn Jar (Kijev) – strašni pokolji nacionalsocijalista nad Židovima

Foto: Сарапулов, commons.wikimedia.org

S početkom 28. rujna 1942., u samo dva dana, ubijeno je preko 33.700 ukrajinskih Židova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada su okupacijske njemačke trupe prisilile lokalne Židove da uđu u klanac kod Babyn Jara kod Kijeva i strijeljali ih.

Tu su nacisti ubili i tisuće drugih osoba. Memorijal,  koji je bio podignut prilikom 35-godišnjice je spomenuo samo “građane Kijeva i ratne zarobljenike”, a 1991. podignut je spomenik Holokaustu u obliku menore. 

Naredba nacionalsocijalista glasila je: „Svi Židovi iz Kijeva i okolice moraju se javiti u ponedjeljak 28. Rujna 1942. na uglu Melinovske i ulice Doktrurov. Sa sobom moraju ponijeti novac, dokumente i odjeću. Svi Židovi koji se ogluše na ovu zapovijed biti će ustrijeljeni.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prestrašeni Kijevljani poslušali su ovu njemačku zapovijed i došli na to mjesto. Kada su dovedeni do gudure Babyn Jar sjeverno od Kijeva zapovijeđeno im je da se skinu. Svi su ubijeni i zatrpani plitkim slojem zemlje.

U sljedeće dvije godine Babyn Jar postao je masovno stratište nacista na kojem je ubijeno više od 100.000 ljudi.

Slične zločine nacionalsocijalisti počinili su po cijeloj Europi i svim zemljama koje su okupirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.