5. studenoga 1990. Rakitje (Samobor) – „Za Hrvatsku kao Tigar!“

Foto: Neoneo13

5. studenoga 1990. utemeljena je Jedinica za posebne namjene Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske u Rakitju, koja je kasnije prerasla u 1. gardijsku brigadu “Tigrove”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvoj fazi svoga djelovanja prije početka rata, ali već prilikom dizanja velikosrpske pobune, kao Jedinica za posebne namjene MUP-a “Rakitje” (tzv. „specijalci“), izvršavali su delikatne vojno-redarstvene zadaće. Iza njih su ostale briljantno provedene akcije – hvatanje Arkana i drugih terorista, učestvovanje u intervenciji u Pakracu, u suradnji sa drugim jedinicama za posebne namjene MUP-a RH proveli su povijesnu akciju na Plitvicama 1991., kao i prvo uništenje neprijateljskog tenka u Iloku.

Preimenovanjem jedinice u 1. brigadu ZNG-a “Tigrovi” ista je nastavila u istom sastavu izvršavati ratne zadaće. Tijekom ljeta 1991., dijelovi postrojbi 1. brigade držali su položaje na najtežim bojišnicama Istočne Slavonije i Srijema u Novim Čakovcima, Vukovaru, Dalju, Erdutu, Iloku, Đeletovcima, Tenji. U isto vrijeme dijelovi postrojbe nalazili su se u Hrvatskoj Kostajnici, Glini, Petrinji, Kraljevčanima. Krajem ljeta 1991. 1. brigada sudjelovala je u borbama na novogradiškom i novljanskom ratištu, te spriječila namjere banjalučkoga korpusa JNA da se spoji s bjelovarskim. Istodobno, sudjelovali su u blokadama i oslobađanju vojarni. Uz šest pješačkih bojni ustrojena je i oklopna bojna. U prosincu 1991. 1. brigada izvela je jednu od prvih uspješnih napadnih operacija Hrvatske vojske, pri čemu su oslobođena sela u novljanskom zaleđu: Bair, Brezovac, Popovac, Korita, Jagma, Kričke, Rajići, Gornja Subocka, Donja Subocka, gdje ih je zateklo “Sarajevsko primirje”.

Tijekom sljedećih godina 1. gbr “Tigrovi” ostaje okosnica HV-a. Sudjeluje na svim ratištima diljem Hrvatske, tako da je njihovo djelovanje ostalo i u stihovima “…Tigrovi su uvijek prvi, i u slavi i u krvi…”. Nakon Domovinskog rata mnogi visoki časnici zaslužuju svoje napredovanje u HV činjenici da su potekli u “Tigrovima”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tigrovi su bili strah i trepet srbijanskih vojnika tako da su početkom sukoba o njima na neprijateljskoj strani bile pričane takve priče koje su nadilazile ljudsku maštu. Slične priče su vojnici JNA i četnici pričali o vukovarskim borcima poput bacanja ručnih bombi 300 metara u daljinu i slično. Bila je to posljedica velike hrabrosti i visokog morala ovih vojnika koji je u očima neprijatelja poprimio divovske razmjere i izazivao veliki strah. Osobito je ostao zapamćen njihov borbeni poklič: „Za Hrvatsku kao Tigar!“ koji ih je pratio do završetka rata i oslobođenja Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.