6. srpnja 1832. – hrvatski prijestolonasljednik postao car Meksika

Slika: Franz Xaver Winterhalter, izvor: commons.wikimedia.org

Maksimilijan I. bio je član dinastije Habsburg-Lothringen kojeg su meksički monarhisti uz potporu francuskog cara Napoleona III proglasili carem Meksika 10. travnja 1864.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina europskih država priznala je i podržavala njegovu vlast, poglavito Francuska, Austrija, Belgija i Španjolska, a imao je i potporu Katoličke crkve, čije su svećenike u Meksiku republikanci ubijali u unutrašnjim nemirima i sukobima koji su prethodili stranoj intervenciji i uspostavi carstva. 

On je rođen na današnji dan 1832. i kao austrijski nadvojvoda postao je carem Meksika. Maksimilijan je bio mlađi brat poznatog austrijskog cara i hrvatsko-ugarskog kralja Franje Josipa, prvog vladara Austro-Ugarske. Razlika u starosti između njih dvojice bila je manja od dvije godine.

Izgleda da je Maksimilijan tijekom djetinjstva nastojao dokazati da je jednako ili više kompetentan od svoj starijeg brata Franje Josipa, koji je imao prednost pri nasljeđivanju kao najstariji sin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku kad je Franjo Josip postao austrijskim carem imao je Maksimilijan samo 16 godina. Budući da se Franjo Josip oženio poznatom Sissi tek nekih šest godina kasnije, a da je sina Rudolfa dobio još četiri godine kasnije, Maksimilijan je u međuvremenu bio de facto prijestolonasljednik (čak i Hrvatske).

Naime, da je tijekom tih desetak godina Franjo Josip slučajno umro, prijestolje bi prešlo na Maksimilijana kao sljedećeg sina po starosti. Sličan položaj imao je kasnije Franjo Ferdinand, koji je ubijen u Sarajevu (on je Franji Josipu bio znatno dalji rođak).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.