7. studenoga 1932. Zagrebačke punktacije – novi udarac Beograda hrvatskom narodu nakon ubojstva Stjepana Radića!

Foto: wikimedia commons Fotomontaža: narod.hr

Zbog Zagrebačkih punktacija, dr. Vlatko Maček je osuđen na tri godine strogog zatvora. Bio je to novi udarac Beograda: nakon ubojstva Stjepana Radića, i novi vođa hrvatskog naroda je uhićen, osuđen i bačen u zatvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski je narod tako u Jugoslaviji, tamnici naroda i velikosrpskoj tvorevini u obje inačice (kraljevskoj i komunističkoj), bio potpuno obespravljen i potlačen.

Za vrijeme Mačekovog tamnovanja HSS, danas uništenu stranku zaslugom Kreše Beljaka, vodio je Ante Trumbić.

Radi se o rezoluciji kojom se osuđuje diktatura kralja Aleksandra Karađorđevića i politika srpske hegemonije u Kraljevini Jugoslaviji, u povijesti poznata kao Zagrebačke punktacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donesena je na tajnom sastanku hrvatskih oporbenih političara u Zagrebu 7. studenoga 1932. godine. Rezolucija je bila odgovor na kraljev Oktroirani ustav i nedemokratske izbore iz 1931. godine.

Sastanak je održan na inicijativu Seljačko-demokratske koalicije (SDK), koju su tvorile Hrvatska seljačka stranka i Samostalna demokratska stranka, pod vodstvom Vladka Mačeka i Svetozara Pribčevića. Sastanak je vodio Maček (Pribičević je u međuvremenu uhićen), a priustvovali su mu, između ostalih, Ante Trumbić (federalist iz HSS-a) te Mile Budak (Hrvatska stranka prava). Nakon poduže rasprave postignuta je suglasnost o nužnosti udruživanja opozicijskih snaga iz cijele Kraljevine Jugoslavije radi rušenja diktature i uspostave demokratskog režima.

Tekst rezolucije napisao je Ante Trumbić, a sadržavao je šest točaka:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. narodni suverenitet jedini je izvor vlasti

2. temeljna organizacija sveukupnog života je seljaštvo

3. osuđuje se velikosrpska hegemonija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. traži se vraćaje na stanje iz 1918. godine t.j. prije donošenja Vidovdanskog ustava

5. traži se uvođenje građansko-demokratskih oblika obnašanja državne vlasti

6. zaključuje se da su prethodne točke temelj na kojem će potpisnici nastaviti svoju akciju.

Iako je u Punktacijama izbjegnut konkretan prijedlog državnog uređenja i preustroja Kraljevine, razabiru se dvije stvari: rješenje hrvatskog pitanja traži se u zajedničkoj državi čije se ustrojstvo mora temeljiti na slobodnoj volji članova isključujući bilo čiju prevlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebačke punktacije dale su snažan poticaj ostalim oporbenim strankama u kritici režima i postale su osnova djelovanja hrvatskih stranaka sve do osnivanja Banovine Hrvatske 1939. godine. Imale su velik odjek i u jugoslavenskoj javnosti te su navele stranke širom Kraljevine da se uključe u borbu protiv Oktroiranog ustava. Po uzoru na Zagrebačke punktacije uskoro su bile donesene Ljubljanske Sarajevske punktacije te Novosadska rezolucija.

Zbog ove rezolucije i njenog tumačenja stranim novinarima Vlatko Maček je uhićen. Optužen je za razbijanje države te osuđen na tri godine strogog zatvora u Srijemskoj Mitrovici.

Za vrijeme Mačekovog tamnovanja HSS je vodio Ante Trumbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.