Split: Premijera opere Trubadur u subotu u HNK-u

Foto: Fah

Opera Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split u suradnji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku, premijerno će ove subote, 10. studenoga, izvesti operu Trubadur, Giuseppea Verdija, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operu Trubadur je režirao Robert Bošković, a njome će dirigirati Hari Zlodre. U ulozi Leonore nastupa talijanska sopranistica Daniela Schillaci, u ulozi Azucene je operna prvakinja splitskog HNK-a i mezzosopranistica Terezija Kusanović, ulogu Manrica tumači bugarski tenor Ivan Momirov, grof Luna će biti bariton Jure Počkaj, dok će operni prvak bas Ivica Čikeš utjeloviti Ferranda.

Goran Golovko, v.d. intendanta splitskog HNK-a, rekao je da su uzbuđeni pred premijeru jednog od najpopularnijih opernih naslova koji postoji na repertoaru, te da su sretni zbog poslovne i umjetničke suradnje koju su ostvarili s osječkim HNK.

Izrazio je uvjerenje da će splitska publika uživati u iznimno kvalitetnom uratku na pozornici oko koje su “upregli jako puno svojih snaga s pojačanjima iz zemlje i inozemstva”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

V.d. ravnatelja Opere splitskog HNK-a Ivo Lipanović istaknuo je da je zajedno s Golovkom odabrao Trubadura s obzirom da je predstavu intendant pogledao u Osijeku nakon čega mu je preporučio i odatle je krenula priča.

S obzirom na situaciju u kojoj se nalaze štedjeli su na svim nivoima, a najviše na umjetnicima koji su u Splitu više iz prijateljstva nego zbog poslovnog odabira i pjevaju za tri puta manje honorare nego oni koje dobivaju u Europi, rekao je.

“Drago mi je da imamo međunarodnu ekipu, vama svima poznatu Danielu Schillaci koja je pjevala Moć sudbine, Nabucca, Aidu, potom Ivana Momirova koji je pjevao Madam Butterfly, Carmen, Turandota. Našu Tereziju Kusanović ne trebamo posebno predstavljati, kao i Ivicu Čikeša jer su oni naši prvaci opere. Tu je i mladi Jure Počkaj, slovenski bariton koji će isto tako napraviti jednu veliku karijeru”, kazao je Lipanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je jako zadovoljan zbog druge podjele koja je iz splitskog HNK, tenora Bože Jurića Pešića, sopranistice Antonije Teskere i jednog iznenađenja za kojega se nada da će napraviti značajnu karijeru u Splitu i šire, a to je bariton Marko Lasić.

U kazalištu godinama nastoje davati šansu mladim umjetnicima, rekao je Lipanovi, pa će tako dvama predstavama dirigirati i mladi dirigent Jure Bučević. Podsjetio je da su od 1990. godine napravili dvije premijere Trubadura, od kojih je jedna bila u splitskom HNK-u 1994. godine, a režirao ju je Petar Selem, dok je druga bila na tvrđavi Gripe 2007. godine.

“Predivna glazba srednjeg romantizma koja ide prema blagom realizmu, način kako se priča provlači kroz glazbu, kako je orkestar i zbor komentiraju, je zaista plafon svjetske glazbene baštine. Jako sam sretan i zahvaljujem na iskazanom povjerenju vodstva HNK Split da opet ja dirigiram premijerom. Ekipa mi je odlična, zajedno sa svim podjelama jer su sve one jednako vrijedne. Svi oni imaju jedan svoj pečat, a ja uživam gledati mlade, ali i veterane. Divno mi je raditi s tim ljudima, s orkestrom i zborom. Bojim se da bi ovo mogla biti dobra premijera”, kazao je dirigent Hari Zlodre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terezija Kusanović je naglasila kako je u njenoj ulozi važno što je Azucena s jedne strane majka, a s druge strane kćerka, a što je uvijek podijeljena uloga s obzirom da biti majka i kćerka nije ista situacija.

Azucena je majka djeteta koje je u svom ludilu zapalila da bi nakon toga posvojila dijete svog neprijatelja, odgajala ga s punom ljubavlju kao da je njeno, dok joj se ponovno javlja to ludilo njene majke koja joj se prikazuje u snovima i koja je progoni tražeći da je osveti zbog čega je Azucena u jednoj bipolarnoj situaciji kada želi odgojiti to dijete, objasnila je Kusanović.

“Azucena je zapravo jedna vrlo jadna žena u teškoj poziciji, progonjena svojim snovima, vojnicima i samim time što je Romkinja, kao što ni danas nije lako biti Romkinja tako ni tada, možda je bilo još i teže. Pokušavam dati jednu višedimenzionalnu Azucenu da nije samo zlobna i željna osvete nego ujedno ima i te majčinske osjećaje”, rekla je Kusanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.