7. veljače 1964. The Beatles – što je beatlemanija koja je zahvatila mlade cijelog svijeta?

Foto: United Press International

Dana, 7. veljače 1964., The Beatles, najveći glazbeni bend svih vremena po prvi puta nastupio je u Americi. U to vrijeme je bilo jako teško doći iz Britanije u Ameriku i napraviti uspjeh, kao i obratno. Skupina The Beatles čekala je pravi trenutak. Nakon što su osvojili ne samo britansku publiku nego i onu širom Europe , došlo je vrijeme da se otisnu i ‘preko bare’.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beatlemanija se pojavila u Velikoj Britaniji, a potom proširila po cijeloj Europi, zatim u SAD-u i konačno u cijelom svijetu. Manifestirala se u masama obožavateljica grupe, koje su vrištale kad bi se Beatlesi pojavili. Vremenom je rasla i, između ostalog, zbog nemogućnosti da se koncentriraju na svoja koncertna izvođenja, Beatlesi su se povukli sa turneja. Obožavatelji su nastavili da ih progone i poslije toga, sve do konačnog raspada grupe.

Beatlemanija u SAD-u je počela istog trenutka kad su Paul, John, Ringo i George sletjeli u Ameriku. Diskografska kuća Capitol izdala je njihov prvi američki LP “Meet The Beatles” koji je sadržavao materijal s njihova prva dva albuma “Please, Please Me” i “With The Beatles”.

U Americi su nastupili u popularnom Ed Sullivan showu koji je gledalo preko 73 milijuna ljudi, a zanimljivo je da je za vrijeme njihovoga nastupa zabilježena je i najmanja stopa kriminala u SAD-u.
Njihov proboj na zahtjevno američko tržište otvorilo je put mnogim britanskim bendovima u godinama koje su slijedile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.