8. srpnja 1918. Ernest Hemingway – kako je veliki pisac teško ranjen s 200 šrapnela?

Foto: Mary Hemingway, commons.wikimedia.org

Dana 8. srpnja 1918. godine ranila ga je granata austro-ugarskih vojnika, među kojima je na tom bojištu bio veliki broj Hrvata. Granata je pala nedaleko od Hemingwaya u trenutku kada je talijanskim vojnicima dijelio čokolade i cigarete. Eksplozija ga je teško ranila i onesvijestila, ubila jednog talijanskog vojnika, a drugom je raznijela noge. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje događaje s bojišta I. svjetskog rata Hemingway je opisao u poznatom romanu “Zbogom oružje”.

 

U pismu Hemingwayevu ocu Ted Brumback, jedan od vozača liječničkih vozila, napisao je da je Hemingway unatoč 200 šrapnela koji su mu se zabili u noge našao snage da drugog ranjenog vojnika ponese na leđima do prvog mjesta gdje mu je mogla biti pružena pomoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavni pisac Ernest Hemingway kao mladić se odazvao pozivu za novačenje koje je organizirao američki Crveni križ za vrijeme Prvog svjetskog rata. Postao je vozač hitne pomoći na talijanskom bojištu. Bilo mu je samo 18 godina kad je na današnji dan u njegovoj blizini eksplodirala austrougarska minobacačka mina i teško ga ranila. Pogođen je kad se vraćao iz kantine da dostavi čokoladu i cigarete vojnicima na bojišnici.

Unatoč ranjavanju, uspio je prenijeti jednog talijanskog vojnika na sigurno, zbog čega je kasnije dobio talijansku Srebrnu medalju za vojničku hrabrost. Ernest Hemingway bio je na talijanskoj strani bojišta koje se nalazilo na rijeci Piave, svega 20-tak kilometara od Venecije. Talijane su napadale austrougarske jedinice, među kojima je bilo i vojnika iz Hrvatske.

Austrougarska vojska bila je pod zapovjedništvom slavnog feldmaršala Borojevića, najsposobnijeg austrougarskog zapovjednika u Prvom svjetskom ratu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je Borojević jedini Hrvat koji je ikada dosegao najviši čin austrijskog feldmaršala. Austrougarske snage su 1917. napravile silan prodor u Italiju, nakon što je Rusija pobijeđena, no upravo su kod rijeke Piave Talijani uspjeli zadržati neprijatelje i kasnije ih potisnuti natrag.

Hemingway je ranjen u mjestu Fossalta di Piave. Zadobio je teške rane od šrapnela u obje noge, hitno je operiran i poslan na oporavak u bolnicu u Milanu. U bolnici je proveo čak šest mjeseci. Tamo se zaljubio prvi put u životu, u medicinsku sestru Agnes von Kurowsky, koja je bila čak 7 godina starija od njega. Namjeravali su se vjenčati, no ona se u međuvremenu zaručila za talijanskog časnika, što je Hemingwaya teško pogodilo.

Svoje događaje s talijanskog bojišta Hemingway je opisao u poznatom romanu “Zbogom oružje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.