9. rujna 1759. umro Ferdinand Konščak – slavni hrvatski misionar i istraživač Kalifornije

wikipedia

Slavni hrvatski isusovac Ferdinand Konščak jedan je od najpoznatijih istraživača i misionara meksičkog poluotoka Kalifornije, a sam je i dokazao da je Kalifornija poluotok. Bio je ugledni matematičar, astronom, prirodoslovac, geolog, karotgraf i – katolički svećenik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegovo ime nosi otočić Consag Rocks (njegovo meksičko ime je bilo Fernando Consag) na sjeveru Kalifornijskog zaljeva.

Rođen je u Varaždinu i postao je po vlastitoj želji redovnik isusovačkog reda. Godine 1729. otputovao je u Cadiz u Španjolskoj, a zatim u Ameriku, gdje je od 1732. do smrti djelovao kao misionar u Donjoj Kaliforniji (Meksiko), uglavnom u San Ignaciju. Od 1748. poglavar je te misije u kojoj je sagradio crkvu, a 1748. i 1758. ujedno je vizitator svih kalifornijskih misija.

Poduzimao je tri ekspedicije (1746, 1751. i 1753.) u kojima je sustavno istraživao neznana područja poluotoka. U prvoj do ušća Rio Colorada, razriješio je više od dva stoljeća staru dilemu o Donjoj Kaliforniji, dokazavši da nije otok nego poluotok. Oko 1748. izradio je preciznu kartu Donje Kalifornije, a oko 1750. i kartu Kalifornijskog zaljeva. U drugoj ekspediciji putovao je kopnom po poluotoku do Tihog oceana i obalom prema sjeveru, dok je u trećoj prolazio kroz unutrašnjost poluotoka na sjever do 30. stupnja sjeverne širine. U svim ekspedicijama bilježio je podatke o terenu, prirodnim bogatstvima i starosjediocima. Osnovao je nove misije, gradio akvadukte, nasipe, kanale za odvodnju, sudjelovao pri otvaranju prvih rudnika srebra na poluotoku. Još za života objavljeni su njegovi dnevnici ekspedicija, prevedeni na nekoliko jezika i u više izdanja, a njegove karte poluotoka i zaljeva bile su vrlo popularne u to doba i često precrtavane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.