9. siječnja 1861. – tko je ispalio prve pucnjeve u Američkom građanskom ratu?

Prvi pucnjevi u Građanskom ratu ispaljeni su na današnji dan kod južnjačkog grada Charlestona. Po tom gradu zove se poznati ples Charleston.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1861. započeo je Američki građanski rat ispaljivanjem prvih pucnjeva iz pušaka. Dogodilo se to u luci grada Charlestona u državi Južnoj Karolini (South Carolina). Ta je država istupila iz Sjedinjenih Američkih Država nekoliko tjedana prije, a na taj dan jedan je sjevernjački ratni brod pokušao ući u luku. Južnjački kadeti ispalili su pucnjeve upozorenja iz Citadele koja je štitila luku. Pucnjevi su preletjeli brodski pramac, a tri su zrna pogodila sam brod, koji se na to okrenuo i napustio luku, te otplovio u New York. Ratni se brod zvao “Star of the West” (Zvijezda zapada), pa je taj događaj poznat i kao “Star of the West incident”. Inače, grad Charleston dao je ime poznatom plesu koji je nastao 1920-tih godina.

Mjesec dana nakon ovog događaja sedam država Juga uspostavilo je Konfederaciju Američkih država, a do prve prave bitke dolazi tri mjeseca kasnije u napadu na Fort Sumert u Južnoj Karolini.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.