9. veljače 1993. Medviđa (Obrovac) – stravičan pokolj deset članova obitelji Erstić od 18 do 88 godina starosti

Foto: Roman Klementschitz

9. veljače 1993., stravičan pokolj dogodio se u Medviđi, a u njemu je živote izgubilo deset pripadnika obitelji Erstić, sve civili. Na područjima pod nadzorom domaćih Srba iz Hrvatske je na okupiranim područjima izvan ratnih djelovanja od 1992-1995. ubijeno 600 civila Hrvata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Monstruozan zločin je orkestrirao i izveo dio lokalnih, “domaćih” Srba, hladnokrvno pogubivši svoje žrtve od kojih je najstarija starica Šimica Erstić imala 88, a najmlađa djevojka Mira Erstić tek 18 godina. Jedino što su Erstići skrivili bilo je to što su pripadali hrvatskome narodu, a za zločin do danas nitko nije odgovarao, iako se zna da neki od počinitelja i dalje žive na slobodi.

Zločin je uslijedio kao odmazda za provedenu akciju Maslenica, a kukavički okupator, nemoćan da povrati izgubljeni teritorij, svoj je bijes iskalio nad civilnim stanovništvom u okupiranim dijelovima Republike Hrvatske. Ukupno je za vrijeme rata 18 civila Hrvata ubijeno izgubilo u Medviđi zbog nečovječnih postupaka srpske vojske i odmetnutog lokalnog srpskog stanovništva.

I u II. svjetskom ratu Hrvati ovog kraja doživjeli progone i ubijanja od strane lokalnih srpskih četnika.
Na područjima koje su okupirali Srbi u Hrvatskoj, a uz prisutnost međunarodnih mirovnih snaga UNPROFOR-a, izvan ratnih djelovanja je od 1992-1995. ubijeno preko 600 civila Hrvata. Ti ljudi su uopće niti ne spominju kao žrtve rata, a kamoli da s o tom strašnom zločinu snimi film ili kazališna predstava, te da se konačno i hrvatska javnost upozna sa svim razmjerima zločina lokalnih Srba na okupiranim područjima Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.