Apostolski vizitator Hoser: ‘U Međugorju se događa nova evangelizacija’

Foto: Przemysław Jahr, Piotr Frydecki, commons.wikimedia.org; fotomontaža: Narod.hr

Apostolski vizitator za Međugorje, poljski nadbiskup Henryk Hoser naglasio je kako se u tome svjetski čuvenom hodočasničkom mjestu događa nova evangelizacija s marijanskom pobožnošću i brojnim vidljivim plodovima, u intervjuu za Radio Mir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovdje živimo novu evangelizaciju. Marijanska pobožnost koja se ovdje razvija vrlo je dinamična. Ovo je vrijeme i mjesto obraćenja”, rekao je nadbiskup Hoser u razgovoru za Radio Mir iz Međugorja.

> Papin izaslanik u Međugorju pohvaljuje “izvanredan rad” Marijinih obroka

> Ivica Šola: Međugorje ne smije dijeliti Hrvate

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljeni poljski svećenik dodao je kako brojni ljudi u Međugorju “otkrivaju Božje postojanje u vlastitom životu” i Božju želju da bude prisutan u ljudskom srcu unatoč tome što je društvu laicizirano i koje živi kao da Bog ne postoji. “Sva marijanska svetišta to čine”, podsjetio je nadbiskup.

Ističe da su plodovi Međugorja brojni i vidljivi a najvažniji su vezani uz “duboko obraćenje”.

“Mislim da je najzreliji i najvažniji plod fenomen obraćenja kroz i preko ispovijesti, sakramenta mira i pomirenja. Od svega što se ovdje događa, to je najvažniji element”, dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> (VIDEO) Tisuće raspjevanih mladih na zadnjem danu Mladifesta u Međugorju

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Hanryka Hosera apostolskim vizitatorom za Međugorje sredinom ove godine sa zadaćom da se skrbi za veliki broj hodočasnika koji tamo dolaze svake godine. Po njegovim riječima u Međugorju je potrebno osigurati veći broj nedostatak ispovjednika za pojedine jezike, te povećanje prostornih kapaciteta za slavljenje misa na različitim jezicima.

Budite poslušni msgr. Hoseru

Tekst se nastavlja ispod oglasa

«Siate obedienti al mons. Hoser» (Budite poslušni msgr. Hoseru), poručio je Papa Franjo međugorskom župniku fra Marinku Šakoti, međugorski župnik nakon što mu je rekao da je međugorski župnik i da mu donosi pozdrave od msgr. Hosera.

“Kad je Papa čuo moje riječi, zadržao je ruke na mojim rukama, zastao za nekoliko trenutaka te mi potom rekao: «Budite poslušni msgr. Hoseru.» Dok mi je izricao te riječi gledao sam s osmijehom u Papino lice. Ne znam jesam li u tim trenutcima stajao na zemlji ili lebdio. Možda je Papa to osjetio, da sam bio jako radostan zbog susreta s Njim, pa je ponovio već izgovorene riječi: «Budite poslušni msgr. Hoseru.» Nakon toga je dodao: «Da?» Ta uzrečica u obliku pitanja bila je kao neki znak kojim je htio provjeriti i saznati jesam li razumio i dovoljno ozbiljno uzeo ono što mu je bila namjera reći. Odgovorio sam: «Da, da!» Držeći krunicu u ruci na kraju me upitao: «Je li ova krunica za mene?» Rekao sam: «Da, za Vas!» Odgovorio je: «Hvala.» Uzvratio sam «Hvala Vama!», a potom mi je sa strane dan znak da se udaljim i dadnem drugima mjesto da se približe Papi”, ističe fra Marinko Šakota za radio Mir.

“Imao sam dojam da je meni, svim fratrima na službi u župi Međugorje kao i svim župljanima i hodočasnicima očinski, toplim i ujedno vrlo ozbiljnim riječima, htio uputiti poruku koja je dolazila iz njegova srca. Bilo mi je potpuno jasno da mi tih nekoliko riječi nije rekao iz kurtoazije, tek da nešto kaže, nego sam osjetio da mu je bilo jako na srcu da nama svima uputi važnu poruku. To sam shvatio vraćajući nazad film i sjećajući se posebne pozornosti kojom je Papa izricao spomenute riječi. Pitajući se zašto je ponovio iste riječi došao sam do zaključka da je možda osjetio kako ono što mi je prvi put rekao nisam ili dovoljno dobro čuo ili dovoljno ozbiljno uzeo. Očito mu je jako bilo stalo da riječi i poruku dobro upamtim i ponesem u Međugorje”, naglašava.

“U spomenutim Papinim riječima iščitavao sam i veliko povjerenje koje Papa Franjo ima u nadbiskupa Henryka Hosera. Kao da nam je htio reći: Slušajući msgr. Hosera slušate mene, slušate Crkvu. Suprotno tome: Ako niste poslušni msgr. Hoseru, niste poslušni meni, niste poslušni Crkvi. U nekoliko riječi koje mi je rekao osjetio sam da je Papi Franji Međugorje u srcu, da mu je jako stalo do Međugorja i da mu je želja da svi ozbiljno odgovorimo zadaći koja nam je povjerena. U Papinim riječima osjetio sam ohrabrenje, ali i veliku odgovornost koju svi snosimo za Međugorje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Nadbiskup Schonborn: ‘Imenovanjem predstavnika Svetog Oca Crkva je službeno priznala dobre plodove Međugorja

Kraljica mira

Podsjetimo, Papa Benedikt XVI. imenovao je 2011. posebno povjerenstvo koje istražuje fenomen ukazanja Blažene Djevice Marije koji je započeo 1981. Od tada do danas Gospa se ukazuje i šalje poruke, a zbog stalnih poziva na mir dobila je i naziv Kraljica mira. Povjerenstvo je okončalo svoj rad i predalo izvještaj Kongregaciji za nauk vjere. Očekuje se službeno očitovanje Katoličke Crkve o ovome fenomenu.

Nadbiskup Schonborn: ‘Imenovanjem predstavnika Svetog Oca Crkva je službeno priznala dobre plodove Međugorja’

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.