Arhitektica Beroš u timu vrhunskih kustosa 14. venecijanskog bijenala arhitekture

Mlada hrvatska arhitektica Ana Dana Beroš izabrana je u tim vrhunskih kustosa čiji je zadatak pripremiti središnju skupnu izložbu ‘Monditalije’ na 14. venecijanskom bijenalu arhitekture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema službenoj mrežnoj stranici Bijenala, selektor i izlagač Rem Koolhaas, voditelj arhitektonskog ureda OMA/AMO i jedan od najuglednijih svjetskih arhitekata, izabrao je Anu Danu Beroš i njezin kustoski projekt ‘Intermundia’ kao jednu od 40 arhitekata i arhitektonskih timova iz cijelog svijeta.

OMA (Office for Metropolitan Architecture) je vodeći ured za ahtitekturu, urbanizam i kulturna promišljanja u međunarodnim razmjerima.

Ovogodišnji Venecijanski bijenale arhitekture otvara se 7. lipnja i prvi put u povijesti traje gotovo punih šest mjeseci, presijecajući se s izložbama filma, plesa, glazbe i teatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bijenalnu izložbu ‘Fundamentals’ (Osnove) Koolhaas je koncipirao kao trodijelno istraživanje ‘osnova’ arhitekture, unutar koje se središnja izložba u Arsenalima naziva ‘Monditalia’, a predstavlja kolektivnu reprezentaciju talijanske arhitekture i povijesti.

Kustoski projekt Ane Dane Beroš ‘Intermundia’ odgovara na selektorovo traganje za originalnim projektima koji odražavaju suvremeno stanje u Italiji i zapadnoj Europi, arhitektonski istražujući transeuropske i intraeuropske migracije, kaže se u opisu projekta.

Umjesto da promatra centre za ilegalne migrante kao autonomne zone u žarištima društvenih sukoba, Ana Dana Beroš nastoji istražiti taj problem kroz prizmu ambivalentnog ‘stanja između’. Centri su mjesta u kojima se istodobno isprepleću snage autoriteta (političkog, društvenog), autentičnosti jedinki iz najrazličitijih kulturnih sredina svijeta i njihove (ne)mogućnosti kulturnog prijevoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na projektu surađuju multimedijalni umjetnik Bojan Gagić, kao oblikovatelj svjetla i zvuka, Rafaela Dražić, umjetnica i grafička dizajnerica, te ARCHIsquad – odred za arhitekturu savjesti, kao istraživači.

Autorica projekta Ana Dana Beroš diplomirala je magna cum laude na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007. godine. Suosnivačica je grupe ARCHIsquad – odreda za arhitekturu savjesti, članica Programskog odbora međunarodnog ciklusa konceptualnih arhitektonskih natječaja Think Space, te članica Savjeta uredništva časopisa Oris. Nedavno je nominirana za prestižnu nagradu Wheelwright Prize, u iznosu 100 tisuća dolara, koju dodjeljuje Harvard University’s Graduate School of Design GSD mladim arhitektima koji pokazuju izniman talent, te obećavaju kontinuiran kreativni rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.